Jarmila Frejtichová: Můj rok 1970

Rok 1970 asi nebude v českých ani v slovenských dejinách zapísaný práve zlatým písmom. Je to rok tvrdého nástupu normalizácie, vyhadzovov z práce i čistiek v strane.

13.02.2020 07:00
debata

Ale žije tu s nami veľa tých, pre ktorých tento rok vôbec nebol zlý. V tomto roku sa totiž narodili a mali celý život pred sebou.

zväčšiť Jarmila Frejtichová: Můj rok 1970 Foto: BIZBOOKS
Jarmila Frejtichová: Můj rok 1970 Jarmila Frejtichová: Můj rok 1970

Pri spomienkych na prvý rok sedemdesiatych rokov minulého storočia sa nedá vyhnúť politike, aj keby sme si to priali. Sny a priania roku 1968 sú definitívne preč a radostná nálada nepanuje ani inde v Európe. Marta Kubišová má definitívny zákaz a nedostane ani Zlatého slávika.

Alexander Dubček nastupuje ako mechanizátor v Krasňanoch a výprava československých horolezcov hynie pod lavínou na úpätí peruánskej hory Huascarán. Ľudia prežívajú však i radostné chvíle – po havárii na kozmickej lodi Apollo 13 sa navzdory takmer beznádejnej situácii podarí dostať posádku živú na Zem, novo budovaný Nuselský most v Prahe vydrží záťažovú skúšku 66 tankov a čitatelia Haló soboty si môžu podľa návodu vyrobiť peknú lampu zo samorastu.

Prejdime sa teda naspäť prúdom času do roku, keď muži oslňujú svoje polovičky v žiarivo farebných rolákoch, únosy lietadiel sú skoro na dennom poriadku a japonský spisovateľ Mišima po nevydarenom pokuse o štátny prevrat pácha rituálnu samovraždu seppuku. (po česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #normalizácia #Alexander Dubček #Marta Kubišová #Apollo 13