Finalisti ceny Anasoft litera 2020 sú známi

Cena Anasoft litera je prestížna slovenská literárna cena, ktorá sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela vydaného v predchádzajúcom kalendárnom roku.

12.02.2020 17:06
Cena Anasoft litera má svojich nominantov. Foto:
Cena Anasoft litera má svojich nominantov.
debata

Všetky nové prozaické tituly sa nominujú automaticky a porota sa každý rok obmieňa. Porotcovia sa však môžu opakovať. Zo 158 titulov adeptov na cenu Anasoft litera 2020 porota v stredu 12. februára vybrala tohtoročnú desiatku. Autori a autorky sa o cenu môžu uchádzať opakovane. Tento rok je to už 15. raz. „Zoznam bol tento rok kratší a porota začala knihy hodnotiť už v apríli minulého roka. Preto sme aj desiatku vedeli vyhlásiť o pár týždňov skôr ako bežne," vyjadrila sa riaditeľka ceny Simona Prokopec Fochlerová.

Keď vznikala cena Anasoft litera, jedným z hlavných dôvodov bolo oceniť tvorbu autora alebo autorky finančnou odmenou pre ich ďalšiu tvorbu. Aj preto sa do tohtoročného výberu nedostala posledná kniha Dušana Mitanu, ktorý minulý rok zomrel. Na stretnutí poroty vznikol návrh udeliť špeciálnu cenu Anasoft litera in memoriam za celoživotné dielo práve Dušanovi Mitanovi, čo ešte stále nie je uzatvorená záležitosť.

V pätnástom ročníku ceny porota rozhodla aj o vysokom zastúpení ženských autoriek. Spoločnými charakteristikami boli téma folklóru, experimentálna próza aj dokuromán. Porota v zložení literárnych vedcov Lubomíra Machalu, Petra 'F. Riusa Jílka, Michala Jareša a literárnych publicistov Zuzany Belkovej a dada Nagya rozhodla o štyroch autoroch a štyroch autorkách, ktorí už na cenu Anasoft litera v minulosti nominovaní boli. Jedna kniha je prozaický debut.

„Pokiaľ ide o výslednú podobu desiatky, nezostala vo mne trpká príchuť väčšieho kompromisu než by zniesla moja osobná integrita,“ vyjadrila sa porotkyňa Zuzana Belková v súvislosti s obtiažnosťou výberu najlepších finalistov. „Mám radosť z pestrosti, ktorú desiatka ponúka. Hoci sme sa o istých tituloch pohádali a ešte sa aj hádať budeme, stretnutie poroty ukázalo, že sme všetci absolventi vysokej školy kompromisu a dokážeme sa dohodnúť na zaujímavom výsledku,“ komentoval Michal Jareš. Desať finalistiek a finalistov nie sú na poli literatúry neznáme mená. Uvidí sa, ako porota napokon ocení ich originalitu a literárne kvality.

Víťaz Anasoft litera 2020 bude vyhlásený na jeseň tohto roka.

Finalistky a finalisti ceny Anasoft litera 2020
 
Peter Balko Ostrov KK Bagala
Jana Bodnárová Koža Aspekt
Etela Farkašová Hodiny lietania Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Katarína Kucbelová Čepiec Vydavateľstvo Slovart
Silvester Lavrík Posledná barónka Dixit
Zuzana Mojžišová Modus vivendi Artforum
Michaela Rosová Tvoja izba vlastným nákladom
Alena Sabuchová Šeptuchy Artforum
Víťo Staviarsky Kšeft Vydavateľstvo Staviarsky
Peter Šulej Fytopaleontológia Marenčin PT
     

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera