Helena Dvořáková nominovaná na Slovenku roka

V tohtoročnom 12. ročníku ankety Slovenka roka má aj Pravda svoju reprezentantku, redaktorku nášho magazínu Helenu Dvořákovú. Tá je nominovaná v kategórii Médiá a komunikácia spolu s Máriou Gallovou, podpredsedníčkou Spoločnosti M. R. Štefánika a šéfredaktorkou jej časopisu Bradlo a moderátorkou Kvetou Horváthovou.

17.02.2020 18:30
Helena Dvořáková, Vojtech Zamarovský Foto:
Helena Dvořáková so spisovateľom Vojtechom Zamarovským.
debata (1)

Za jednotlivé ženy možno hlasovať formou SMS, kupónov a prostredníctvom internetu na stránkach www.slovenkaroka.sk do 29. mája. Mená víťaziek sa dozvieme 31. mája počas slávnostného galavečera v historickej budove SND.

Helena Dvořáková je dlhoročnou redaktorkou Pravdy. V súčasnosti pracuje v Pravda Magazíne. Debutovala novelou Fúkni do púpavy, podľa prózy Dom pod morušou vznikol aj tv film. Vyšla jej aj dokumentárna próza o perestrojke Kankán nad Kremľom. Vydala tiež knižky rozhovorov Pýtačky, Dialógy v ateliéroch. Za zbierku poviedok Plaché rozkoše získala v roku 2008 Cenu Bibliotéky.

Hovorí, že k novinárskej práci ju priviedla vrodená zvedavosť. "Zajasala som, keď som zistila, že existuje profesia, v ktorej môžem túto vášeň uplatniť. Som tradičná novinárka, vlastne kronikárka. Zaznamenávam, čo prežívame. Mám pocit, že to zvečňujem.

Stretávam zaujímavých ľudí, o ktorých je čo písať. Mnoho času som strávila v divadlách, v ateliéroch, na tvorivých miestach. Je to ako keby som spoznala viac svetov. Píšem aj prózu, v novinárstve trocha beletrizujem a v literatúre čerpám z publicistiky. Mám rada texty uzemnené, ale verím aj na emócie. Ako novinárka som skôr časopisecký typ. Nikdy som nerobila spravodajstvo, sedia mi iné žánre, ktoré mi dovoľovali osobnejší prístup.

Helena Dvořáková so začínajúcim spisovateľom... Foto: Viola Ivašková
Helena Dvořáková Helena Dvořáková so začínajúcim spisovateľom Michalom Vieweghom.

V začiatkoch som musela prekonať aj určitú hanblivosť. Červenala som sa. Ako študentky sme napríklad robili anketu na ulici a bolo čudné oslovovať cudzích ľudí. Teraz mi to už ide. Musela som si vypestovať troška hrošiu kožu, scyničtieť, lebo na začiatku som bola mimóza, vhodná skôr na poetku. Pomohlo mi však najmä starnutie. To sa stáva z človeka väčší suverén, lebo všetci sú mladší a nepamätajú si toľko, čo ja. Môžem ohurovať.

Mám rada otázky. Ich formulovanie. Pred rozhovorom si ich premýšľam. Otázka by mala pomôcť spovedanému, aby v sebe objavil netušené hĺbky. Moja práca ma naučila byť stále v pohotovosti, dodržiavať uzávierky, nevšímať si choroby, tešiť sa z voľnosti a noviniek. Naučila ma posudzovať každú dobu aj súčasné udalosti s väčším citom a poznaním, než je to dnes zvykom. Túto skúsenosť sa snažím šíriť."

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #Slovenka roka #Helena Dvořáková