Jared Diamond: Rozvrat

Kniha má podtitul Ako sa národy vyrovnávajú s krízami a autor sa pýta, prečo sa s ňou niektoré vyrovnávajú lepšie a iné horšie.

20.02.2020 07:00
debata
zväčšiť Jared Diamond: Rozvrat Foto: Jan Melvil publishing
rozvrat Jared Diamond: Rozvrat

Môžeme spletité národné krízy pochopiť vďaka paralelám s krízovou terapiou jednotlivca? A leží práve tu kľúč k úspešnému riešeniu pálčivých problémov dnešného sveta?

Polyhistor a držiteľ Pulitzerovej ceny Jared Diamond dokazuje, že áno. Ako príklady mu slúžia moderné histórie Japonska, Nemecka, Čile, Fínska, USA, Indonézie a Austrálie, ktoré prešli rozmanitými politickými i vojnovými zvratmi. Autor identifikuje dvanásť „terapeutických“ krokov a podmienok – od prijatia vlastnej zodpovednosti až po opustenie dysfunkčných zásad a inštitúcií – ktoré týmto národom pomohli ich existenčné krízy úspešne prekonať.

Diamond knihu komponuje ako pestrú fresku zloženú z vykreslenia veľkých drám i z detailných postrehov o siedmich krajinách, ktoré mal možnosť dôkladne spoznať. Ponúka pritom odpovede na rad komplikovaných otázok týkajúcich sa histórie i našej súčasnosti.

Akú lekciu si môžu odniesť malé štáty z pohnutých dejín Fínska, ohrozeného rozpínavým ruským obrom? Dá sa exaktne určiť, nakoľko sa do dejín národov a štátov premieta vplyv ich vodcov? Ako dokázalo Japonsko v priebehu päťdesiatich rokov dohnať západný svet? A ako, naopak, neochota učiť sa od iných krajín škodí USA? Kam dokázal štáty vohnať nedostatok prírodných zdrojov a ako sa s týmto problémom vysporiadať v globalizovanom svete? Prečo sa Nemci, Indonézania či Japonci vyrovnávajú s temnými kapitolami svojej minulosti tak rozdielne a aký to má na nich vplyv? Prečo sú i zdanlivo stabilné demokracie krehké a ich koniec môže prísť rovnako nečakane a brutálne ako v Pinochetovom Či­le?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #kniha #Pulitzerova cena