Banská Bystrica: Z Penovho domu má byť múzeum

Penovov dom chce Štátna vedecká knižnica za milión eur adaptovať pre potreby múzea. V národnej kultúrnej pamiatke majú vzniknúť dve expozície Literárneho a hudobného múzea - Bábkarský salón a Ľudové hudobné nástroje.

02.03.2020 06:00
Statna vedecka kniznica v Banskej Bystrici Foto:
Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, ilustračná snímka.
debata

Národná kultúrna pamiatka Penovov dom na Striebornom námestí v Banskej Bystrici, ktorá je v havarijnom stave, si vyžaduje obnovu. Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK), ktorej objekt patrí, sa podarilo získať jeden milión eur na rekonštrukciu z ministerstva kultúry SR (MK SR). Informovalo o tom ministerstvo v tlačovej správe o investičných projektoch. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka ŠVK Blanka Snopková, priestory by po obnove mali slúžiť Literárnemu a hudobnému múzeu (LHM), ktoré tu chce sprístupniť dve zo svojich piatich expozícií – Bábkarský salón a Ľudové hudobné nástroje.

Dnes depozitár – zajtra múzeum

Budova je v súčasnosti využívaná ako depozitár knižničného fondu ŠVK, ktorá budovu získala v roku 1985 odkúpením od pôvodných majiteľov, rodiny Penovovcov. Okrem stavebného prepojenia s komplexom budov Župného domu v rokoch 1987 až 1988 a opravou strechy v roku 2005 neprešiel objekt zásadnejšou rekonštrukciou. „Štátna vedecká knižnica sa už od roku 2008 snažila, aj vzhľadom na akútny nedostatok skladových priestorov pre svoje fondy, o realizáciu rekonštrukcie budovy a prístavbu nových depozitárov,“ povedala riaditeľka s tým, že v roku 2019 sa rozhodli pre finančne menej náročné riešenie bez prístavby a opätovne požiadala MK SR o financie na rekonštrukciu Penovovho domu. Ministerstvo sa rozhodlo realizovať rozpočtové opatrenie a poskytnúť ŠVK v Banskej Bystrici finančné prostriedky v objeme jeden milión eur. Knižnica plánuje adaptovať objekt pre potreby Literárneho a hudobného múzea, svojho špecializovaného organizačného útvaru.

Bábky aj ľudové hudobné nástroje

V rekonštruovanej budove má byť umiestnená expozícia Bábkarský salón, ktorý prezentuje bábkarské tradície na Slovensku, a expozícia Ľudové hudobné nástroje na Slovensku predstavujúca jedinečnú kolekciu 250 ľudových hudobných nástrojov od 60 tvorcov. „Obe expozície majú byť budované s víziou o modernom múzeu 21. storočia s využitím digitálnych technológií využívajúcich výsledky jedinečného celonárodného projektu Digitálne múzeum. Zároveň majú vytvoriť atraktívny priestor na interaktívnu komunikáciu s verejnosťou, návštevníkom všetkých vekových a záujmových kategórií majú poskytnúť radosť z poznávania i emocionálny zážitok,“ charakterizovala zámer vedúca LHM Soňa Šváčová.

Ilustračná snimka zo Štátnej vedeckej knižnice... Foto: FB
Ilustracna snimka zo Statnej vedeckej kniznice v Banskej Bystrici. Ilustračná snimka zo Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Pamiatka spred roku 1573

Penovov dom je z architektonického hľadiska dôležitou súčasťou severozápadnej časti pamiatkovej rezervácie mesta Banská Bystrica. V minulosti bol súčasťou Hornej Striebornej brány, pričom predstavoval jej východnú časť, na ktorú sa napájali hradby mestského opevnenia. Aj z tohto dôvodu je nehnuteľnosť národnou kultúrnou pamiatkou.

„Horná Strieborná brána patrila k vonkajším mestským bránam a nachádzala sa na severnom konci Hornej Striebornej ulice pri jej ústí do Strieborného námestia. Bola postavená pred rokom 1573, pôvodne ako drevený objekt. V dôsledku zániku strategického významu mestského opevnenia bola v roku 1898 asanovaná časť objektu s prejazdom. Zachovala sa len severná časť v podobe neskoršej prestavby, známa ako Penovov dom,“ objasnila Šváčová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica