Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Odkiaľ sa to chlapča vzalo? Priletelo azda z nejakej vzdialenej planéty v spoločnosti sťahovavých vtákov? Alebo je to svojím spôsobom prízrakové dieťa len výplodom pilotovej fantázie?

10.03.2020 10:27
image 105376 19 v2 Foto:
debata
zväčšiť Foto: Slovart
image 105376 19 v2

Takto sa pred nami roztvára jedinečný a dojímavý príbeh, ktorý podnecuje nielen detskú predstavivosť, ale aj filozofické úvahy dospelých. Rozsahom síce útle, ale humánnym posolstvom rozsiahle dielo možno čítať ako rozprávku či alegóriu alebo symbolický existenciálny ro­mán.

Nie je rozprávka ako rozprávka a nie je princ ako princ. Tento je skutočne iba jeden – čarovná bytosť, ktorá prichádza na našu Zem zo vzdialených vesmírnych svetov. V africkej púšti sa s malým princom stretáva opustený letec, autor nášho príbehu. Zatiaľ čo sa pokúša opraviť havarovaný stroj, o všeličom sa rozprávajú. O podivuhodnej púte malého princa, o dobre a zle, o priateľstve a kráse, o pravom šťastí aj o zodpovednosti za tých, ktorých máme radi.

Ikonický príbeh vychádza teraz v novom preklade Igora Navrátila. Grafické spracovanie vychádza z prvého amerického vydania knihy, na ktorom pracoval samotný Antoine de Saint-Exupéry. Jeho ilustrácie sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu a postavy ako chlapec, líška či ruža sú známe symboly a ikony. Jedinečný a dojímavý príbeh podnecuje detskú predstavivosť aj filozofické úvahy dospelých a hoci má len 100 strán, je bohatý na humanistické myšlienky. Kniha bola preložená do viac ako 180 jazykov a patrí medzi 50 najpredáva­nejších kníh sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Malý princ #Antoine de Saint Exupéry