Pamäte Woodyho Allena možno vydajú vo Francúzsku

Pamäte legendárneho amerického filmára Woodyho Allena s názvom Apropos Nothing (Čo sa týka ničoho) by mohli vydať vo Francúzsku, informoval o tom britský denník Guardian.

11.03.2020 07:00
Woody Allen Amazon Foto:
Pamäte Woodyho Allena by malo vydať francúzske vydavateľstvo, je však otázne, či získajú na knihu práva.
debata

Knihu mali pôvodne vydať v USA, no nakladateľská skupina Hachette napokon minulý týždeń oznámila, že dielo nevydá. Dôvodom je Allenovo obvinenie zo sexuálneho zneužitia adoptívnej dcéry Dylan. Francúzske vydavateľstvo Éditions Stock uviedlo, že Allen „nie je Roman Polanski“ a že „situácia v Amerike je iná ako u nás.“

Knihu osemdesiatšty­riročného filmára mali v USA vydať v apríli, vyslovila sa proti tomu dcéra Dylan Farrowová aj Allenov syn Ronan Rarrow. Ten v rovnakom vydavateľstve vydal vlani knihu zobrazujúcu aféru bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorý bol prvou previnilou lastovičkou otvárajúcou tému sexuálnej šikany páchanej v Hollywoode na ženách a dievčatách.

Za zneužitie vtedy sedemročnej adoptívnej dcéry obvinila Allena v roku 1992 jeho bývalá partnerka, herečka Mia Farrowová. Allen obvinenie poprel. Po dlhom vyšetrovaní sa prokurátor štátu Connecticut, ktorý mal prípad na starosti, rozhodol filmára neobžalovať. V odôvodnení však uviedol, že Allena upodozrieva, no chce ušetriť Dylan traumy zo súdneho procesu. Začiatkom roku 2018 dotknuté strany obvinenia obnovili.

Francúzske vydavateľstvo dúfa, že knihu vydá 29. mája. „Woody Allen je skvelý umelec, filmový tvorca, spisovateľ a jeho newyorský židovský humor dýcha z každej vety jeho autobiografie,“ uviedol Manuel Carcassonne z Édition Stock. Tiež ocenil, ako Allen dokáže zmeniť tragédiu na komédiu aj to, že sa vie posmievať sám sebe. No v rozhovore pre francúzsky časopis Le Point sa vyjadril, že si nie je istý tým, či sa mu Allenovu knihu podarí vydať. Po oznámení Američanov boli totiž všetky práva vrátené Woody Allenovi. Teda predtým, ako Apropos Nothing vo Francúzsku vydajú, musí s tým súhlasiť samotný Woody Allen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Woody Allen #pamäte #autorské práva