Max Eisen: Nemusel som prežiť

Autentický príbeh o utrpení, smútku a strachu jedného chlapca v hrozných časoch a na hroznom mieste. (Rex Murphy, National Post)

19.03.2020 06:00
debata
Max Eisen: Nemusel som prežiť Foto: Motýľ
nemusel som prezit Max Eisen: Nemusel som prežiť

Len čo pätnásťročný židovský chlapec Tibor „Max“ Eisen, rodák z Moldavy nad Bodvou, unikne takmer istej smrti na hraniciach Maďarska a Ukrajiny okupovanej Nemeckom, načas si vydýchne. Na rozdiel od desaťtisícov ďalších sa spolu s rodinou vyhol poprave, ktorá mala zavŕšiť transport Židov na hranice vo vagónoch pre dobytok. To je však len začiatok.

V roku 1944 sa v dobytčiaku ocitá znova a cieľovou stanicou je tentoraz Auschwitz Birkenau. Mladý Max zakúša otročinu v tábore aj stratu najbližších. Život mu, paradoxne, zachráni útok strážnika SS, po ktorom sa chlapca ujme politický väzeň a chirurg Tadeusz Orzeszko. Max nestráca vôľu žiť, aby mohol splniť svoj sľub otcovi a celému svetu podať mrazivé svedectvo o tom, ako ho nacisti pripravili o pokojné dospievanie a aká nesmierne cenná je sloboda.

„V tej chvíli som si prial, aby mi komandant strelil guľku do hlavy. Myslel som na svojich príbuzných a na to, ako sa museli cítiť, keď čelili vlastnej smrti. Keď matka vstúpila do plynovej komory, mala na starosti troch mojich súrodencov. Ako len v tej hroznej komore musela bojovať o posledný dych! Aké to bude v mojom prípade? Pomalé či rýchle? Opustí moja duša telo? Stretnem sa znovu s rodinou?“

Prežil pobyt v koncentračnom tábore Auschwitz Birkenau a po komunistickom prevrate aj väzenie v Prahe na Pankráci. Napokon emigroval do Kanady, kde prednášal, vzdelával a venoval sa téme holokaustu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy