Dajme sa do čítania!

Marec je tradične mesiacom kníh, na čom sa nič nemení ani v časoch, keď svet zachvátil koronavírus. Kto má zásobu dobrých knižiek, môže zostať doma a v bezpečí sa ponoriť do príbehov. Prinášame inšpirácie na detektívky aj ľúbostné príbehy, humor aj prekvapujúci komiks o osude Židovky Anny Frankovej. Pre milovníkov literatúry faktu máme dielo nórskej biologičky o ľudskom tele a pre fanúšikov Karola Duchoňa luxusnú publikáciu o živote tohto bohéma.

22.03.2020 06:00
debata
Sigmund Freud: Spomienka z detstva Leonarda da... Foto: Slovenský spisovateľ
freud Sigmund Freud: Spomienka z detstva Leonarda da Vinci

Sigmund a Leonardo

Titul Sigmunda Freuda Spomienka z detstva Leonarda da Vinci láka až dvoma slávnymi menami.

Prečo slávny psychiater píše o Leonardovi? Asi sa mu to zdalo primerané – génius sa zamyslel nad géniom. A tak Freud v roku 1910 knihu napísal.

Pozrel sa na detstvo renesančného umelca, skúmal, ako sa formovala jeho osobnosť a jeho umenie.

Zamyslel sa aj nad úsmevom Mony Lisy a nad inými Leonardovými dielami. Freud píše pútavo a čitateľ má pocit, že sa baví aj niečo dozvedá. Skrátka, s touto knihou je v dobrej spoločnosti.

Vytúžené počatie

Spisovateľka Mary Kubica napísala novú knihu Keď zhasnú svetlá. Je aj autorkou bestselleru Dobré dievča. Píše o žene, ktorá túži po dieťati. Približuje jej duševné stavy, ale aj pokusy otehotnieť. V podobnej situácii sa dnes nachádzajú mnohé ženy. Túžba po otehotnení sa stáva ich nočnou morou, nemyslia na nič iné. A ak zámer vyjde, nemusí sa všetko rozvíjať ideálne. Aj v tomto príbehu ide o dieťa, ale aj o hľadanie identity. Úspešné počatie obyčajne nerieši všetky vzťahové problémy, ktoré nasledujú. Príbeh sa rozvíja cez viac generácií, je to príbeh matky a dcéry s neočakávaným koncom.

Agatha Christie: Vražda na zámku Styles Foto: Slovenský spisovateľ
vrazda-na-zamku-styles-2-vydanie-49629 Agatha Christie: Vražda na zámku Styles

Mŕtva v spálni

Detektívka Agathy Christie Vražda na zámku Styles vyšla po prvý raz v roku 1920. Jej nové vydanie oslavuje storočnice slávy úspešnej spisovateľky a jej nemenej populárneho hrdinu, detektíva Hercula Poirota.

Príbehy Agathy Christie sa väčšinou odohrávajú v luxusnom prostredí, postavy patria do tzv. lepšej spoločnosti, sú to nóbl kriminálky. Tentoraz sa lúšti otázka: Kto otrávil Emily Inglethorpovú, a ako sa vrahovi podarilo dostať do jej zamknutej spálne? Malebná dedinka Styles St. Mary sa priam hemží podozrivými. Poirot však vidí viac než iní. A má nos na hriešnikov!

Na obálke a titulnom liste je použité oficiálne logo Agathy Christie.

Sarah Winmanová: Slnečnice Foto: Ikar
slnecnice-75034 Sarah Winmanová: Slnečnice

O láske a osamelosti

Román Slnečnice autorky Sarah Winmanovej je príbehom o láske vo všetkých jej podobách. Ellis a Michael sa prvý raz stretnú, keď majú dvanásť. Ich neveselé zoznámenie prerastie do hlbokého priateľstva. Preháňajú sa na bicykloch po oxfordských uliciach, učia sa plávať, objavujú poéziu a spoločne čelia Ellisovmu neľútostnému otcovi. Spoznávajú svetlé aj tienisté stránky života. Jedného dňa ich blízky vzťah nadobudne nový, chúlostivý rozmer. Z chlapcov sa stanú muži. O desať rokov je však Ellis ženatý s Annie a po Michaelovi niet ani stopy. Kam sa podelo celé jedno desaťročie? A čo sa medzitým stalo? Román Slnečnice je obrazom dvoch ľudských životov, ktoré by sa naplnili, keby im okolnosti priali, keby boli spoločenské, kultúrne a rodinné pomery iné. Kniha poeticky, nádherne zdržanlivo rozpráva o láske a osamelosti. Aj o žiali z bolestnej straty blízkych, znásobenom márnymi telesnými aj umeleckými túžbami, no najmä nenaplnenými túžbami srdca.

O rodine, ktorú rozdelila vojna

Panstvo Farleigh je svetový bestseller Britky žijúcej v Amerike Rhys Bowenovej. Ide o vydarené spojenie špionážneho románu, ľúbostného príbehu a rodinnej drámy na pozadí skutočných historických udalostí z obdobia druhej svetovej vojny. Do života lorda Westerhama, jeho manželky a piatich dcér nečakane zasiahne vojna, keď sa na pozemok ich vidieckeho sídla vo Farleighu zrúti podozrivý parašutista. Rodinný priateľ a agent MI5 Ben Cresswell sa podujme preveriť dohady, že tento muž bol nemecký špión. Vďaka tomu môže tráviť viac času v blízkosti Westerhamovej dcéry Pamely Suttonovej, ktorú celé roky tajne ľúbi. Ibaže aj Pamela niečo skrýva: nikto, ani jej najbližší netušia, že pracuje v Bletchley Parku na dešifrovaní nemeckých správ. Ben sleduje stopy, ktoré vedú na panstvo Farleigh, a všetko nasvedčuje tomu, že v rodine lorda Westerhama sa nachádza zradca koruny. Dokážu ho Ben s Pamelou zastaviť, kým bude príliš neskoro?

Heather Morrisová: Cilkina cesta

Pokračovanie Tetovača

Kniha austrálskej spisovateľky Heather Morrisovej Cilkina cesta rozpráva strhujúci príbeh Slovenky Cecílie Kleinovej. Cilka mala len šestnásť rokov, keď ju deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam si ju vyhliadol veliteľ Schwarzhuber a násilne ju oddelil od ostatných väzenkýň. Cilka rýchlo pochopila, že moc znamená šancu prežiť. Zato, že spala s nepriateľom, ju obvinili z kolaborácie. Mala však na výber? Kde sú morálne hranice pre dieťa, ktoré skončí v koncentračnom tábore? Po vojne Cilku odsúdili na 15 rokov nútených prác v gulagu. Na Sibíri čelí novým hrôzam vrátane neželanej pozornosti dozorcov. Vďaka priazni istej lekárky dostane príležitosť starať sa o chorých. Tí zápasia o život v neľudských podmienkach a mladá žena sa tak dennodenne borí so smrťou.

Vtipne o ľudskom tele

Na všetky otázky o vzniku človeka odpovedá v knihe Na počiatku bola bunka nórska biologička Katharina Vestre. A to zrozumiteľne a často aj veľmi vtipne. Kniha nie je príručkou pre budúcich rodičov, ale skôr fascinujúcim čítaním pre milovníkov literatúry faktu, ktorí sa zaujímajú o ľudské telo a všetko, čo s ním (až do narodenia) súvisí. Na každej stránke knihy zaručene nájdete čosi, čo vás prekvapí. Vedeli ste napríklad, že spermie majú čuch? Že vaše telo správne vytvorí obličky až na tretí raz? Že žliabok na hornej pere predstavuje šev, ktorým zrástli časti kože tvoriace tvár? Alebo že polohu vašich vnútorných orgánov majú na svedomí bunky v oblasti chrbta?

Fredrik Backman: Obhliadka bytu Foto: Ikar
obhliadka-bytu-82372 Fredrik Backman: Obhliadka bytu

Keď je lupič nešikovný

Ďalšia kniha od švédskeho autora, ktorý písal o ufrflanom Ovem. Novinka Fredrika Backmana sa volá Obhliadka bytu. Práve pri nej sa nešikovný bankový lupič zamkne s premotivovanou realitnou maklérkou, dvoma notorickými obdivovateľmi Ikey, nepríjemnou multimilionárkou, so smutnou starou dámou, so ženou vo vysokom štádiu tehotenstva, s neznesiteľným starým dudrošom, s králičou hlavou – a neuveriteľne bláznivá tragikomická rukojemnícka dráma je na svete! Lupič sa nakoniec vzdá a rukojemníkov prepustí, ale keď do bytu vtrhnú policajti, nájdu ho prázdny.

Spev s úsmevom

Karol Duchoň spieval s úsmevom. Mal úsmev na tvári, ale úsmev bol aj v jeho umeleckom prejave. Bol to nápadný zjav. Mal veľké ústa, veľké oči, veľké zuby a mocný hlas. Zomrel mladý, mal iba 35 rokov, nestačil si užiť slávu, nestačil naplniť svoj osud. Život je však predsa len spravodlivý, spevák sa vracia, má nových fanúšikov. Spievajú sa jeho piesne, je o ňom muzikál a teraz k jeho nedožitej sedemdesiatke vychádza luxusná publikácia Posledný bohém od Silvie Lispuchovej a Aleny Horváthovej – Čisárikovej s ilustráciami Jozefa Gertliho Danglára. Je v nej aj množstvo sprievodných dokumentov, platňa, fotky a kresby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy