Dajme sa do čítania 2

Marec je tradične mesiacom kníh, na čom sa nič nemení ani v časoch, keď svet zachvátil koronavírus. Kto má zásobu dobrých knižiek, môže zostať doma a v bezpečí sa ponoriť do príbehov. Prinášame inšpirácie na detektívky aj ľúbostné príbehy, humor aj prekvapujúci komiks o osude Židovky Anny Frankovej. Pre milovníkov literatúry faktu máme dielo nórskej biologičky o ľudskom tele a pre fanúšikov humoru Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch.

22.03.2020 13:00
žena, čítanie, relax, oddych Foto:
Ilustračné foto.
debata

Komiks o Anne Frankovej

Tínedžerov, ale vlastne všetky vekové kategórie, iste osloví Denník Anny Frankovej, ktorý vychádza ako komiks pod záštitou Nadácie Anny Frankovej. Upravil ho Ari Folman, ilustroval David Polonsky. Trinásťročná Anna Franková sa spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti budovy v Amsterdame. Tesne pred koncom vojny však padla za obeť nacistickému režimu. Anna si zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944 a zaznamenala všetko, čo sa okolo nej dialo, aj jednotlivé dni v úkryte. Keď v marci 1944 v Oranžskom rádiu počula výzvu občanom, aby poskytli svoje zápisky do zbierky na historické účely, svoje poznámky začala prepisovať do knižnej podoby. Stihla prepísať podstatnú časť pôvodných listov a po vojne sa o ich knižné vydanie zaslúžil Annin otec Otto Frank, ktorý ako jediný z rodiny vojnu prežil.

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ Foto: Slovart
maly-princ-47379 Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

Nový preklad Malého princa

Nakresli mi barančeka. Touto prosbou osloví malý chlapec so zlatistými kučerami pilota, ktorý havaroval v saharskej púšti. Ikonický príbeh Malý princ vychádza v novom preklade Igora Navrátila. Grafické spracovanie knihy vychádza z prvého amerického vydania z roku 1943, na ktorom pracoval samotný Antoine de Saint-Exupéry. Jeho ilustrácie sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu a postavy ako chlapec, líška či ruža sú známe symboly a ikony. Toto nenápadné a nadčasové dielo, ktoré má menej ako 100 strán, je bohaté na humanistické myšlienky. Možno ho čítať ako rozprávku či alegóriu alebo symbolický existenciálny román. Kniha Malý princ bola preložená do viac ako 180 jazykov a celosvetovo sa jej predalo viac ako 80 miliónov výtlačkov. Vďaka tomu sa zaradila aj medzi 50 najpredáva­nejších kníh na svete.

Helene Flood: Terapeutka Foto: Slovart
terapeutka-23535 Helene Flood: Terapeutka

O manželovi, ktorý zmizol

O Terapeutke z pera Helen Floodovej už píšu ako jednom z najlepších trilerov roka. Šíria sa chýry, že Nórsko má novú krimi autorku elitnej kvality. Ešte pred vydaním knihu predali do 23 krajín. Mladá psychologička Sara si nedávno otvorila súkromnú ambulanciu pre mladistvých, ktorú prevádzkuje v upravenom priestore nad garážou vo vlastnom dome. Obrovskú vilu zdedila so svojím ambicióznym a pracovne vyťaženým mužom, architektom Sigurdom a teraz ju spoločne prerábajú. V práci sa jej nedarí podľa plánov a aj rekonštrukcia domu postupuje pomalšie ako by chcela. Jedného dňa jej Sigurd nechá na záznamníku zvláštny odkaz a zmizne. V starom dome sa začnú strácať predmety a neskôr sa objavia na pôvodných miestach. Sara dokonca v noci počuje na povale kroky, alebo sa jej to len zdá?

Pre mladých výtvarníkov

Katarína Kosánová a Andrea Gregušová spolu s ilustrátorkou Natašou Štefunkovou prichádzajú s pokračovaním knižky Ako maliari vidia svet. Novinka sa volá Ako umelci vidia svet a je to sprievodca pre deti a ich rodičov po svete slovenského výtvarného umenia. Deti sa naučia, ktoré výtvarné techniky používali a aj dnes používajú slovenskí maliari, a uvidia, aké zázraky s nimi dosiahli. Naši malí umelci si na vlastnej koži môžu vyskúšať, akým spôsobom slávni maliari svoje diela vytvorili. Naučia sa pochopiť pojmy, ako je línia, reprodukcia, ornament či figúra. Kniha je vhodná pre deti, ktoré rady kreslia, no pomôže diela slovenských umelcov priblížiť aj tým deťom, čo sa s farbičkami veľmi nekamarátia.

Sally Rooney: Normálni ľudia Foto: Lindeni
Normalni ludia obalka Sally Rooney: Normálni ľudia

Najlepší írsky román

Kniha Normálni ľudia od írskej autorky Sally Rooneyovej, ktorú vydalo Lindeni v skvelom preklade Kristíny Hečkovej.

Kniha bola nominovaná na prestížnu Man Bookerovu cenu za rok 2018, získala Costa Novel Award za najlepší román roka, ocenenie Waterstones pre knihu roka, označili ju za najlepšiu knihu roka podľa The Economist aj za najlepší írsky román roka 2018.

Príbeh Connella a Marianne je vraj neskutočne intelektuálny, nežný a krásny.

Je Grace vinná?

Kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová v historickom románe Volali ma Grace spracovala prípad vraždy Thomasa Kinneara a jeho gazdinej Nancy Montgomeryovej, ku ktorej došlo v roku 1843 v Hornej Kanade. Zo zločinu obvinili a na trest smrti odsúdili dvoch služobníkov obetí: Grace Marksovú a Jamesa McDermotta. Neskôr však Grace udelili milosť a trest jej zmenili na doživotie. Hoci sa autorka prísne drží faktov a nezmenila ani najmenší detail z vtedajšej tlače alebo z diel iných spisovateľov, ktorí sa o prípad zaujímali, príbeh obohatila fiktívnou postavou psychológa, ktorý má odborne zhodnotiť Gracein duševný stav a jej možnú vinu. Lekár sa zo všetkých síl snaží ostať nezaujatý a profesionálny, a pritom sa čoraz viac zaplieta do Graceinho príbehu. Podľa románu nakrútili aj úspešný seriál. Preložila Jana Juráňová.

Ján Kalina: Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch Foto: Slovart
tisic-a-jeden-vtip-po-50-rokoch-79009 Ján Kalina: Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch

Legenda

Prekvapením roka bude jednoznačne reedícia knihy Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch. Je to tretie prepracované a doplnené vydanie legendárnej knihy vtipov, ktorá keď v roku 1969 prvýkrát vyšla, slovenských komunistov rozzúrila tak, že jej autora Jána L. Kalinu poslali do väzenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #knižné tipy