Slovenskú Cenu PEN získal M. Richter

Laureátom Ceny Slovenského centra PEN za rok 2019 sa stal Milan Richter so svojou básnickou zbierkou s názvom Storočie, kruté stoočie. Prémie za tvorbu boli udelené ďalším štyrom autorom. Získali ich Viera Benková za knihu Z aromatického literárneho záhonu, Jozef Slovák za knihu Päť minút ticha pre stradivárky, Zuzana Cigánová za Všetko, čo viem, Erik Ondrejička za HAPPYgramy.

28.03.2020 07:00
debata
Milan Richter: Storočie, kruté storočie Foto: Ikar
storocie-krute-stoocie-98740 Milan Richter: Storočie, kruté storočie

Slávnostné odovzdanie ocenení sa uskutoční na valnom zhromaždení SC PEN v septembri.

Ceny Slovenského centra PEN za minulý rok udelila odborná porota v zložení Mária Bátorová (predsedníčka), Renáta Bojničanová a Ján Tazberík. Porota posúdila 14 zaslaných kníh vydaných v roku 2019.

Byť iný je vždy výzvou, aj byť židom uprostred katolíkov v dedinke na Záhorí bolo výzvou na úsvite krutého storočia, píše básnik Milan Richter. Jeho kniha je nie vždy radostným svedectvom židovského dieťaťa, muža a jedného z najpreklada­nejších slovenských básnikov o minulom storočí, ktoré ho formovalo. „Richter je básnik so zvláštnym videním, a hoci sa ho prežité hrôzy priamo dotýkajú, vie ich sprítomniť s trpkým čiernym humorom. Možno preto, lebo aj v zrelom veku zostal presvedčeným humanistom,“ priblížila laureáta Čarná.

„Naratívna poézia tak si porota teoreticky ukotvila nový útvar, ktorý Richter zaviedol do slovenskej poézie. Sú to básne, ktoré rozprávajú príbehy,“ vyjadrila sa predsedníčka odbornej poroty Ceny SC PEN. „Na rozdiel od občiansko-politickej lyriky, ktorú u Richtera tiež možno nájsť, je v týchto básňach prítomná nielen politicky aktuálna skutočnosť, ale aj príbeh, miestami absurdný, moderný, realistický, surreálny…,“ dodala k ocenenému.

K udeleniu ocenenia sa vyjadril aj autor, prezident SC PEN Richter. „Potešilo ma o to viac, že prichádza vo veľmi chmúrnych, ťažkých dňoch. Aj veľká časť básní v tejto knihe reflektuje tragické, ťažké chvíle, ktoré prežívali moji rodičia, tety, starí rodičia a podobne počas holokaustu, pričom väčšina sa ich konca nedožila,“ konštatoval. Ako ďalej uviedol, uvedomuje si, že v kontexte modernej slovenskej poézie, ale aj v súčasnej európskej lyrike sa môžu jeho básne chápať ako čosi objavné, inšpirujúce. „Teší ma ocenenie spisovateľskej organizácie, ktorá je súčasťou celosvetového združenia spisovateľov PEN International, založeného pred 99 rokmi. Po Cene Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) 2017 za knihu Kafka a Kafka je toto druhé ocenenie mojej neskorej tvorby. Možno si to raz všimne aj slovenská literárna kritika,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #literárne ceny #Cena PEN