Agatha Christie odhaľuje svoje tajomstvá

Prekonali ju len Boh a William Shakespeare. Odhaduje sa, že na celom svete publikovali už dve až štyri miliardy kníh anglickej spisovateľky Agathy Christieovej. Väčším počtom výtlačkov sa môžu pochváliť len Biblia a spomenutý Shakespeare.

29.03.2020 06:00
debata
Janet Morganová: Agatha Christie Životopis Foto: Slovart
agatha christie zivotopis Janet Morganová: Agatha Christie Životopis

Aký však bol život autorky, ktorá na stránkach svojich kníh zhmotnila svetoznáme postavy, ako sú Hercule Poirot či slečna Marplová? Na túto otázku sa snaží odpovedať dielo Agatha Christie: Životopis. Janet Morganová, ktorá ho napísala, dostala šancu nazrieť priamo do súkromia spisovateľky, ktorá detektívnymi zápletkami ohuruje svet sto rokov. Áno, prvá kniha jej vyšla už v roku 1920. A svet sa v diele Záhada na zámku Styles zoznámil s trocha výstredným belgickým lúštiteľom záhad Herculom Poirotom,

„Christieovej knihy sú upokojujúce. Ukazujú komunity, ktoré sú narušené a v ohrození. Ale jej detektívi sú vždy schopní prísť s vysvetlením toho, čo sa pokazilo, a opäť nastoliť poriadok. Dokážu veci upratať. Začala písať po prvej svetovej vojne a pracovala počas druhej svetovej vojny. Bola schopná poukázať na násilie. Ale potom znova urobila svet bezpečným. Aj to sa podieľa na jej popularite,“ povedala pre Pravdu Gill Plainová, odborníčka na spisovateľky 20. storočia z University of St. Andrews.

Dá sa povedať, že Morganová dostala možnosť napísať oficiálnu biografiu Christieovej. Získala totiž povolenie od rodiny, aby mohla nahliadnuť do poznámok, zápiskov a korešpondencie slávnej spisovateľky. Morganová tiež robila rozhovory s príbuznými a priateľmi autorky. Život Christieovej ponúkal rôzne zápletky. Narodila sa 15. septembra 1890 a počas prvej svetovej vojny sa starala o vojakov. Pracovala aj v lekárni a veľa sa naučila o jedoch, čo zužitkovala v mnohých románoch. Christieová bola dva razy vydatá. Prvé manželstvo sa skončilo zle a spisovateľka v roku 1926 na 11 dní zmizla z povrchu zemského. Odpovie na záhadu, čo sa vtedy stalo, Morganovej kniha?

Christieová sa rozviedla a neskôr sa vydala za archeológa Maxa Mallowana. Často ho sprevádzala na cestách po svete, a keďže rada písala o prostredí, ktoré poznala, niektoré jej knihy sa odohrávajú na Blízkom východe. Pod menom Mary Westmacottová publikovala aj šesť príbehov, v ktorých hrá úlohu láska, ale tieto diela nie sú žiadna červená knižnica. Christieová zomrela vo veku 85 rokov, 12. januára 1976. Morganovej autobiografia ponúka detaily života kráľovnej detektívok tak, ako ich vnímala ona sama a jej najbližší. A ako sa to potom odrazilo v jej diele.

„Dokázala vytvárať silné charaktery a vytvárať zápletky, ktoré vedia udržať čitateľa v napätí. Nebála sa poukazovať na temné stránky života. Často využívala postavy tak, aby odhalila fakt, že sa nedá nikomu celkom veriť. Ani tým, čo majú moc. Vedela veľa povedať o ľudskej povahe, ale zvyčajne to zabalila do vzrušujúceho tajomstva, ktoré núti čitateľov obracať stránky, aby sa na konci dozvedeli pravdu,“ reagoval pre Pravdu Mark Aldridge, expert na dielo Christieovej zo Solentskej univerzity v Southamptone.

Podobne to vidí aj James Bernthal-Hooker, odborník na literatúru 20. storočia z Cambridgeskej univerzity. Podľa neho Christieovú kritici dlho ignorovali, lebo mali pocit, že píše jednoducho. „Mala však špeciálny talent vysvetliť niekoľkými slovami komplikované veci týkajúce sa ľudskej povahy. Každý si môže jej knihy prečítať. Pod povrchom sa však skrýva prenikavý pohľad do temnoty a hriešnosti ľudstva. Pre túto hlbokú psychológiu budú jej knihy vždy aktuálne,“ povedal pre Pravdu Bernthal-Hooker.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agatha Christie