Deb Calettiová: Jedno srdce, jedno telo, jeden svet

Najlepšia tínedžerská kniha minulého roka - získala ocenenie Printz Honor Book.

04.04.2020 05:00
debata
Deb Calettiová: Jedno srdce, jedno telo, jeden svet

Silný príbeh ľudského srdca, ktoré dokáže biť ďalej, hoci je roztrieštené na milión kúskov. Román rozpráva o dievčati, ktorého život nebol ani predtým dokonalý, ale bol plný priateľov, rodiny a lásky. A chlapca, ktorého pozornosť mu lichotila a desila ju zároveň. Teraz Annabelle beží. Preč od bolesti a tragédie. Kniha vychádza v preklade spisovateľky Zuzany Štelbaskej.

Príbeh ľudského srdca, ktoré dokáže biť ďalej, hoci je roztrieštené na milión kúskov. Toto je ultimátne svedectvo o tom, ako môže ďalej žiť zlomené srdce. Román americkej autorky Deb Calettiovej Jedno srdce, jedno telo, jeden svet, ktorý práve vychádza vo výbornom preklade spisovateľky Zuzany Štelbaskej vo vydavateľstve CooBoo, získal ocenenie Printz Honor Book za najlepšiu tínedžerskú knihu roku 2019.

„Poznáme piesne o srdci a básne o srdci a legendy o srdci a fakty o srdci. A je to tak – srdce spieva a hovorí a rozpráva svoj príbeh. Poznáme kilometre ciev. Poznáme presnú silu jeho úderov. No srdce je aj tiché. Skrýva v sebe mnohé záhady. Nikto presne nevie, ako môže ďalej biť zlomené srdce,“ píše rešpektovaná spisovateľka Deb Caletti vo svojom zatiaľ poslednom románe, ktorý sa veľmi rýchlo zaradil medzi Young Adult generáciou medzi kultové knihy a hlavná postava Annabelle obľúbenou hrdinkou.

Kniha rozpráva o dievčati, ktorej život nebol ani predtým dokonalý, ale bol plný priateľov, rodiny a lásky. A chlapca, ktorého pozornosť mu lichotila a desila ju zároveň. Teraz Annabelle beží. Preč od bolesti a tragédie minulého roka. Zo Seattlu do Washingtonu. Každým úderom srdca, každým krokom je bližšie k znovuobjaveniu sily, vďaka ktorej dokáže znova milovať a dúfať v lepšie zajtrajšky. „Jednoducho – toto je kniha, ktorú by si mal práve teraz prečítať každý,“ napísali v New York Times Book Review. „Životne dôležitý a srdcervúci príbeh," recenzovali v Elle. „Rovnako srdcervúce ako plné nádeje!“ doplnili na stránke Bookpage.

Deb Caletti je oceňovaná autorka takmer dvoch desiatok kníh pre tínedžerov a dospelých. Takmer všetky jej romány získali prestížne ocenenia, niektoré sa dostali do finále National Book Award či získali Josette Frank Award za beletriu, Washington State Book Award a mnoho iných štátnych cien a vyznamenaní. „Písanie je moja terapia. Neustále sa pokúšam o spracovanie konkrétnych udalostí, otázok a odpovedí, ktorým sa snažím porozumieť,“ hovorí Deb. „Mojou hlavnou úlohou je vytvoriť realistický svet s realistickými postavami. Najdôležitejšou vecou v mojej práci je byť úprimná. Mojím cieľom nie je ukázať idealizovaný svet. Mojím cieľom je ukázať svet taký, aký v celej svojej kráse je. A že v tom zmätku, rozmanitosti, šialenosti aj vzácnosti môžu nastať okamihy dokonalosti.“ Co­oBoo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy