Andrej Sládkovič: Tajomstvá

Vo vydaní Sládkoviča nájdete takmer 40 básní ako Anjel pokoja, Nehaňte ľud môj, Maríne, či Dcérka a mať.

06.04.2020 05:00
debata
Tajomstva

„Sládkovičovými najčastejšie publikovanými dielami sú Marína a Detvan, najmä to prvé je naozaj literárnym skvostom a vrcholom jeho tvorby, ale už menej ľudí vie, že tento autor vo svojej poézii dokázal byť nielen sentimentálny, ale napríklad aj vtipný. Názov zbierky Tajomstvá naznačuje, že sa v knihe skrýva aj menej známa poetická tvár Andreja Braxatorisa,“ povedala o novinke Tajomstvá šéfredaktorka beletrie vydavateľstva Ikar a spoluzostavovateľka knihy Danka Jacečková.

"Výber básní sme urobili v spolupráci s Beátou Mihalkovičovou z Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, ktorá dobre pozná štúrovské obdobie a pripravila zaujímavé sprievodné slovo, z ktorého sa čitateľ všeličo dozvie, ako aj krátky slovníček takzvaných „sládkovičovín“, teda menej zrozumiteľných dobových výrazov z jeho poézie. Vďaka snovým ilustráciám akademickej maliarky Ingrid Zámečníkovej a práci šikovnej grafičky Márie Rojko nám z tlačiarne prišiel malý skvost, ktorý svedčí o tom, že aj autori takzvanej povinnej literatúry nemusia nevyhnutne kráčať s nejakým sivým prúdom,“ dodáva Jacečková.

V závere môžete nazrieť do spomínaného výkladového slovníka, pretože Sládkovičov jazyk sa od toho nášho už značne vzdialil a niektorým slovám už možno nerozumieme. Napríklad foliant (stará kniha veľkého, fóliového formátu), blhotanie (ligot), pľach (plech) alebo zrkadlina (odraz na vodnej hladine).

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy