Čítajte bez rizika. Knižnica ponúka e-knihy aj rešerše zadarmo

Nastala doba čítania. Mnohí si krátia chvíle s knihou, uvažujú, ako sa dostať k novým knihám. Sú aj knihy v karanténe? Vzdali to knižnice? Vývoj situácie v Mestskej knižnici v Bratislave nám priblížil jej riaditeľ, spisovateľ Juraj Šebesta:

09.04.2020 09:00
Juraj Šebesta Foto: ,
Spisovateľ Juraj Šebesta
debata

"Musím sa vrátiť do nedávnej minulosti. Je streda, 11. marca, niečo po sedemnástej. Pohľad na prázdnu knižnicu je pre mňa stiesňujúci. Som v práci úplne sám a pripadám si ako kapitán potápajúcej sa lode.

Zamestnanci už riešia osobné problémy, ako ochrániť rizikových v rodine, kde zohnať rúško, gély či toaleťák. Mesto od pondelka zrušilo podujatia, my sme ešte streamovali pre nevidiacich film Obchod na korze, s audiokomentárom Karola Trnku, ale besedu so Zuzanou Kronerovou už musíme odložiť na lepšie časy. Možno ju tiež odvysielame.

A o to ide – hľadať nové spôsoby, ostať pozitívny aj v tejto depresívnej dobe. Po počiatočnej skepse (najmä pri pohľade na desaťtisíce náhle umlčaných kníh v regáloch), prichádzame s nápadmi a novými službami. Jasne sa ukazujú nové osobnosti v tíme, dosiaľ možno trochu v úzadí, ale knižnica môže s nimi rátať aj do budúcnosti. A to ma teší.

Ponúknuť zadarmo e-knihy z našej kolekcie je v tejto situácii samozrejmosť, robia to aj iní. Čitateľov pribúda, za posledný týždeň viac než sto. Môžu si požičať štyri e-knihy mesačne z ponuky okolo 9 200 titulov vydavateľstva Palmknihy – odmena za nie práve najjednoduchší spôsob registrácie. Veríme, že aj naši partneri sa pokúsia veci zjednodušiť. Ponuka sa rozširuje o desiatky titulov denne.

Vypracujeme rešerš na diaľku zadarmo, táto služba sa tiež slušne rozbieha. Sprístupnili sme zvukové knihy on-line našim nevidiacim čitateľom a pre verejnosť besedy s tvorcami slovenských filmov z projektu Kino pre nevidiacich (v spolupráci s NO Trnka a Slovenským filmovým ústavom). V priateľskej atmosfére s našimi nevidiacimi a slabozrakými (print-disabled), ktorí vedia diskutovať a sú veľmi otvorení, budú v týmto spôsobom kontakte mnohí umelci (Landlová, Rysová, Kvietik, Chudík, Grečner, sestry Vášáryové, Maštalír, Pauhoffová, Nvota, Grófová, Hartl, Hvorecký, Kostelný, Šebová, Judita Bárdos či Marcinková a ďalší ).

Na stránke www.mestskakniznica.sk ponúkame licencované databázy, zvlášť GALE, čiastočne SpringerLink, a odporúčame aj iné, voľne dostupné zdroje a e-knihy. Ponuka zdrojov zadarmo je veľká. Ak by niekomu nestačila naša, nech zájde na stránku CVTI a tam si môže listovať do vôle. Ozaj – listovať, pekné staré slovo má nový význam, o ktorom Gutenberg sotva mohol snívať.

Ak má dnes niekto okrem duše unavený aj zrak, môže si e-knihu vypočuť. Na našej stránke nájde postup pre systémy Android a iOS. E-hlas je trošku monotónny, (konverzia textu na reč dosť pokročilá a je určená prednostne pre nevidiacich), no možno vás upokojí a dobre zaspíte. Herci to dnes majú ťažké, vymýšľame aj spoluprácu s nimi. Musí to však byť po každej stránke bezpečné. A opäť – pre verejnosť to bude zadarmo.

Zatiaľ budeme účinkovať sami: chystáme videotipy na naše e-knihy, rozhovory s autormi. Projektom Knihoplavci sa obraciame na deti (a ich rodičov), aby vytvorili svoje vlogy – videá s odporúčaním obľúbených kníh pre svojich rovesníkov. A naša kolegyňa – lektorka pracuje na video ukážkach tréningu pamäti pre seniorov.

Pripravujeme sa aj na budúcnosť, keď sa situácia zlepší, no stále budú platiť obmedzenia: ako budeme postupovať pri požičiavaní klasických kníh? Ľudia by si knihy objednávali a my pre nich pripravíme balíčky, po ktoré si prídu, dovnútra ich však asi nepustíme. Uvidíme, ako donáška, máme jedno auto a možno bude potrebných päť. Vymyslíme spôsob, ako odovzdávať knihy až po karanténe alebo dezinfekcii.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #knihy #knižnica #Mestská knižnica #e-knihy #koronavírus