Pippi Dlhá pančucha má 75 rokov

Obľúbená pehavá a odvážna hrdinka, s ktorou vyrastalo niekoľkých generácií detí, dosiahla už úctyhodný vek 75 rokov - presne toľko rokov uplynulo od vydania prvej knihy o Pippi Dlhej pančuche. Na svet ju priniesla rovnako slávna švédska spisovateľka Astrid Lindgrenová.

19.04.2020 05:00
debata
Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá pančucha Foto: Slovart
KM_C258-20190618103647 Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá pančucha

„Budeme oslavovať, až sa celá vila Vilôčka bude otriasať v základoch,“ sľubuje Pippi Dlhá pančucha v jednom z príbehov. Veď aj má čo oslavovať. Podarilo sa jej naplniť sen každej ženy: vôbec nezostarla!

Príbehy plné dobrodružstiev, ale aj pevného priateľstva a rebélie voči pokryteckému svetu dospelých sú stále živé, hoci svet sa odvtedy zmenil na nepoznanie. Ako vlastne legendárna kniha vznikla? Choroba pripútala malú dcéru Astrid Lindgrenovej na lôžko a mama jej mala zahnať nudu. Dcérka je stále pílila uši, aby jej rozprávala nejaký príbeh. A najlepšie o Pippi Dlhej pančuche!

Astrid Lindgrenová pokračovala v rozprávaní o červenovlasej hrdinke dlhé roky. Do knižnej podoby jej príbehy prepísala až pri príležitosti desiatych narodenín svojej dcéry Karin. A tak trocha aj preto, že si práve vyvrtla členok a mala na písanie čas. Pippi však čakalo podobné uvítanie ako Harryho Pottera – v prvom vydavateľstve ju odmietli. Kniha bola na svoju dobu príliš kontroverzná a vydavateľ sa bál, že Pippi bude mať na deti zlý vplyv. Napokon bola neposlušná, drzá a – samostatná, odvážna a krásne nespútaná. Na radosť všetkých detí oplývala nielen bujnou fantáziou a citlivosťou, ale aj neprekonateľnou silou, s ktorou vedela nadvihnúť koňa a hodiť za hlavu všetky príkazy a zákazy. Autorka mala s knihou šťastie až na druhý pokus. Odvtedy boli príbehy Pippi Dlhej pančuchy preložené po celom svete do 77 jazykov vrátanej jej úctyhodného mena Pipilota Viktuália Roleta Zlatka Pančušisková Efraimová.

V slovenčine vo vydavateľstve Slovart vyšli naposledy všetky tri časti naraz – Pippi Dlhá pančucha, Pippi nastupuje na loď a Pippi Dlhá pančucha v Tichomorí – v preklade Jarmily Cihovej s ilustráciami Ingrid Vang Nymanovej. Príbehy Pippi, ale aj Emila a detí z Bullerbynu môžete počúvať aj vo forme audiokníh.

Čitatelia si obľúbili aj iných hrdinov slávnej spisovateľky. Emila z Lönnebergy, ktorý tiež vždy niečo vyparatí. Deti z Bullerbynu, ktoré zažívajú všetko, čo len deti môžu zažiť, a nepoznajú nudu. Alebo Kalleho Blomkvista, najlepšieho pátrača, ktorý v 13 rokoch vyrieši každý prípad. A ešte zopár ďalších detí, ktoré sú citlivé, nadané a milujú slobodu. Najslávnejšia švédska autorka napísala spolu 75 kníh, sú preložené do viac ako 100 jazykov a každý rok vychádzajú znova a znova, po celom svete.

Astrid Lindgrenová (1907 – 2002) sa vo Švédsku aktívne zapájala do verejného života, angažovala sa za práva detí, menšín aj za ochranu zvierat. Viac ako 24 rokov pracovala ako redaktorka literatúry pre deti v knižnom vydavateľstve. Písala aj romány, poviedky, divadelné hry, poéziu, filmové a divadelné scenáre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy