Na e-knihy ani koronavírus nestačí. Presvedčili ich výhody aj Feldekovcov?

Pandémia nás ochromila, ale pridala nám čas na čítanie. Ako sa však dostať ku knihe? Knižnice aj obchody sú zatvorené a klasické knihy si možno objednať cez e-shop. A ešte sú tu aj elektronické knihy, ktoré sú lacnejšie, môžete ich mať ihneď a bez čakania na kuriéra. A ani koronavírus si na ne netrúfa. Vlastne - nemá sa na čo nalepiť, lebo sú to knihy virtuálne.

25.04.2020 10:00
elektronicka kniha mala Foto:
Elektronické knihy sú lacnejšie ako klasické knihy a získate ich bez čakania na kuriéra.
debata

Urýchli pandémia vývoj, alebo si už čitatelia dávnejšie zvykli na elektronické knihy a audioknihy? Opýtali sme sa viacerých odborníkov.

„Ľudia stále viac prichádzajú na chuť e-knihám a aj audioknihám. Ich výhody si uvedomia najmä pri cestovaní, keďže v porovnaní s papierovými knihami sú oveľa skladnejšie. Môžete mať naraz rozčítaných niekoľko kníh a zaberú vám len veľmi málo miesta. Čítačku ľahko odnesiete vo vrecku kabáta či v kabelke. Predstavte si, že máte práve rozčítanú knihu TO od Stephena Kinga, ktorá má 1060 strán a okrem toho ešte ďalšie dve, tri knihy. V čítačke ich môžete mať u seba tisícky. Ak čítate v cudzom jazyku, čítačky majú v sebe aj funkciu slovníka a slovo si môžete ľahko preložiť, prípadne ak niektorému výrazu nerozumiete, viete si priamo v čítačke vyhľadať jeho význam cez wikipédiu,“ hovorí Lucia Čarná, PR manažérka vydavateľstva Ikar.

Čítať sa dá už aj vo vani

To, že kniha nič neváži, je veľká výhoda, ale ceruzkou sa do nej nedajú písať poznámky. Špecialistka na e-knihy vydavateľstva Ikar Jana Uherčíková to nepovažuje za tragédiu:

Kniha roka Pravdy Foto: Pravda, Robert Hüttner
kniha roka, výber Kniha roka Pravdy

„Áno, mnohí ľudia si krásne myšlienky a citáty v papierovej knihe zvýrazňujú ceruzkou či lepiacimi papierikmi. Vie to aj čítačka. Všetky poznámky má čitateľ zoradené v jednom súbore aj s dátumom a časom. Čítačka si tiež pamätá, kde ste prestali čítať, takže nie sú potrebné záložky. Starší ľudia si zasa chvália možnosť zväčšiť písmo či regulovať jas.

E-knihy nevyžarujú svetlo ako tablet či mobil, ale šetria aj oči, pretože pracujú s elektronickým papierom e-ink, ktorý odráža svetlo ako normálny papier. Vďaka tomu chránia oči, dá sa čítať v posteli bez zasvieteného svetla a bez okuliarov na čítanie. Ešte donedávna sa neodporúčalo vziať si svoju čítačku s e-knihou do vane. Avšak najnovšie verzie čítačiek sú rezistentné voči vode, takže vám nič nebráni čítať naozaj kdekoľvek.“

Kuchárky a básne radšej na papieri

Vydavateľstvo Ikar elektronické knihy vydáva už od roku 2011 a v poslednom čase začalo vydávať aj väčšie množstvo audiokníh. „Od roku 2011 sme vydali približne 1300 e-kníh. Elektronicky vydávame takmer všetky beletristické tituly, ak nám to autorské práva povoľujú,“ vysvetľuje špecialistka Uherčíková.

„Naše vydavateľstvo svoje elektronické knihy ponúka na platforme dibuk. Táto služba nám elektronické knihy zároveň aj pripravuje do požadovaných formátov ako je epub, mobi či pdf, aby stiahnutie pre užívateľa bolo čo najjednoduchšie. Na digitálne spracovanie sú predurčené predovšetkým beletristické tituly.

Napríklad kuchárske knihy, ilustrované knihy, básnické zbierky či cestopisy sú náročné na spracovanie kvôli zalomeniu textu či množstvu fotografií, a tak sa z týchto žánrov väčšinou e-knihy nepripravujú. E-kniha je potom enormne veľká a je aj problém s prenosom do čítacieho zariadenia.

Kniha Jana Bajtlika Ariadnina niť je plná... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
IMG 3605 Kniha Jana Bajtlika Ariadnina niť je plná hravých bludísk.

Teoreticky môže vzniknúť akákoľvek e-kniha, ale keď sa na to pozrieme z praktického hľadiska, na čítačke si „luxus“ čitateľ neužije tak, ako by mal. Luxusné knihy sú zväčša tvorené náročnými technológiami, viazané v koži, so zlatou razbou a podobne. Ich listovanie sa odporúča v bielych rukavičkách. Zobrazenie v čiernobielej čítačke (napríklad) by čitateľa o tento zážitok pripravilo.“

Ilustrácia Martina Augustína k básni Kamila... Foto: Martin Augustín
augustin kniha2 Ilustrácia Martina Augustína k básni Kamila Peteraja Anjelica z luxusnej knihy Stále ťa mať, vydal Ikar, 2019.

Aj e-kniha sa vypredá

Na virtuálnej knihe nikto nezahne rožtek, nevytrhne stránku, nezožltne. Ohrozuje ju vôbec niečo? Môže sa poškodiť? Dá sa ukradnúť?

„Elektronickú knihu ohrozuje len skončenie licenčných práv. To znamená, že ak sa neobnovia (ak autor nedá súhlas s predĺžením), elektronická kniha už nebude dostupná, podobne ako keď sa vypredá celý náklad papierovej knihy a už sa nikdy nedotlačí ďalšie vydanie. Ukradnúť aj šíriť načierno sa dá, no každá zakúpená elektronická kniha obsahuje skryté znaky, na základe ktorých je možné vypátrať človeka, ktorý ju pôvodne kúpil. Takže to, samozrejme, neodporúčame, ľudia sa tak vyhnú zbytočným problémom.

V podstate platí: jedna zakúpená e-kniha = jedna licencia. Pri kúpe elektronickej knihy si užívateľ posiela šifrovaný súbor prispôsobený pre jeho čítačku. Nie je to zložité, po zakúpení môže e-knihu čítať už o pár minút po kúpe a nemusí čakať na doručenie poštou či kuriérom, ani nemusí nikam chodiť, čo je práve v tomto období ideálne riešenie,“ hovorí Jana Uherčíková.

Detektívkam elektronika svedčí

Aj Alexandra Petrášová, marketingová manažérka vydavateľstva Slovart, potvrdzuje: „Každým rokom vytrvalo stúpa počet ľudí, ktorí e-knihy a audioknihy nakupujú. Na knižnom trhu však zatiaľ stále ide o okrajovejšie formáty. Väčšina čitateľov zostáva pri klasických knihách, no čoraz viac z nich siahne aspoň z času na čas po výhodách elektronických formátov, napríklad pri cestovaní. Existujú ako užitočná alternatíva, ktorá pre klasické knihy neznamená ohrozenie, ale doplnok.“

Radovan Ščibrany, manažér pre e-knihy a digitálny obsah z kníhkupectva Martinus, ju dopĺňa: „E-knihy objavujú aj seniori, pre ktorých je veľmi praktické nastavenie väčšej veľkosti písma a pri audioknihách sú to ľudia, ktorí trávia veľa času v aute. V období domácej karantény sme zaznamenali dokonca zvýšený záujem.

Hoci je z e-shopov možné objednávať aj klasické knihy, elektronické formáty teraz predstavujú ešte bezpečnejšiu a stále najrýchlejšiu možnosť, ako sa dostať k novému čítaniu. Podobne však stúpa záujem o klasické knihy v internetových kníhkupectvách. Je ale prakticky vylúčené, aby internetový predaj stúpol natoľko, aby nahradil výpadky spôsobené zatvorením kníhkupectiev. Cez tie sa na Slovensku bežne predajú viac ako tri štvrtiny kníh.“

Nakoľko sa vlastne vydavateľstvo Slovart zameriava na tento typ kníh? „Dnes je už štandardom, že pri uzatváraní zmluvy so slovenským autorom alebo autorkou, prípadne pri rokovaní so zahraničným vydavateľom o preklade knihy dohadujeme aj práva na vydanie knihy v elektronickom formáte. A ak sa nám titul hodí do portfólia, tak aj spracovanie na audioknihu. E-knihy a audioknihy najviac svedčia klasickým knižným príbehom. V prípade špecializovaných publikácií je možné využiť dodatočné výhody, ako vyhľadávanie či poznámkový aparát, ale najväčšej obľube sa teší beletria, čiže detektívky, romány, poviedky.“

Boduje Temný plameň aj Pippi Dlhá pančucha

Petrášová a Ščibrany nám priblížili aj praktickú stránku výroby e-kníh. Kde ich vlastne vydavateľstvá berú? Sami si ich vyrábajú, alebo ich niekde objednávajú?

„E-kniha je formát, ktorý vzniká konverziou tlačových dát papierovej knihy do špeciálnych formátov. Výrobu bežne rieši buď samotné vydavateľstvo, alebo partnerské firmy či dodávatelia. Okrem technických činností sú kľúčové práva na elektronickú knihu. Bez ich zabezpečenia nie je možné e-knihu uviesť do predaja. Audioknihy pre nás ako vydavateľstvo vytvárajú špecializované firmy, ktoré majú profesionálne nahrávacie štúdio a spolupracujú s hercami, režisérmi a zvukovými majstrami na vytvorení finálnej nahrávky.“

A ktoré tituly sú predurčené na digitálne spracovanie? „Najjednoduchšie je to, samozrejme, v prípade textových kníh – aj pre konverziu, aj pre čítanie čitateľom. Digitálne je však možné spracovať akýkoľvek titul. Pri výnimočných publikáciách je však stále ťažké preniesť na čitateľa zážitok, ktorý mu poskytne jedinečný papier alebo iné fyzické parametre diela.

Pri tých bežnejších sa naopak môže tešiť z dodatočných možností. Medzi najobľúbenejšie patrí možnosť zväčšiť si písmo a čítať tak pohodlnejšie. Pokiaľ ide žánre vhodné na digitálne spracovanie, tak tu sa, samozrejme, fantázii medze nekladú. Medzi naše najúspešnejšie e-knihy patria detektívky, v marci 2020 je to napríklad krimi Temný plameň amerického autora Michaela Connellyho. V audioknihách momentálne dobyla detské srdcia Pippi Dlhá pančucha od Astrid Lindgrenovej.“

Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá pančucha Foto: Slovart
KM_C258-20190618103647 Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá pančucha

Tu sa vynárajú ďalšie otázky: Sú rozdiely v technickom spracovaní týchto kníh? Ako to je s ilustráciami? Môže vzniknúť luxusná elektronická kniha s mimoriadnym dizajnom?

„Ilustrácie sú bežne súčasťou e-kníh. Okrem toho, že väčšina čítačiek stále zobrazuje len v odtieňoch sivej, na tablete, smartfóne či počítači sú ilustrácie farebné. Luxusná elektronická kniha s mimoriadnym dizajnom je skôr výnimočným zjavom – objavili sa však napríklad e-knihy ako aplikácie, kde sa môžete stretnúť s tým, že je prvá strana napríklad zasnežená.“

Anketa: Máte radi elektronické knihy?

Hedviga Harvánková, dizajnérka

Hedviga Harvánková Foto: archív Hedvigy Harvánkovej
hedviga Hedviga Harvánková

S elektronickou knihou sa dobre cestuje, šetrí priestor, to som už vyskúšala, ale čítať iba e-knihy sa mi zdá neosobné. Nemusí na mňa zovšadiaľ dýchať umelá inteligencia. Aj oči by si mali oddýchnuť. Nemyslím si, že je zdravé stále pozerať na obrazovku. Nikdy cez obrazovku neuvidíte to, čo vidíte v tlačenej podobe. A vypnutím zariadenia vypnete aj elektronickú knihu. Stratí sa, zmizne. Ale ozajstná kniha je s vami aj v dobrých aj v zlých časoch, ako napríklad teraz.

Krištof, žiak, 10

Krištof Dvořák Foto: archív KD
kristof Krištof Dvořák

Elektronické knihy poznám, ale ešte som takú nečítal. A ani netúžim po čítačke. Oveľa lepšia je skutočná kniha, z papiera, ktorá sa dobre drží v rukách, je pekná a voňavá.

Martin Augustín, výtvarník

Martin Augustín Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
augustin Martin Augustín

Žiaľ, nemám skúsenosti s e-knihami. Práve som na 139. strane papierovej knihy Simone Berteautovej Edith Piaf, ktorú práve čítam, a to už piatykrát. Som staromódny. Ale jedno je isté, pokrok sa nedá zastaviť.

Starnutie nehrozí

A čo opatera e-knihy? Treba ju šetriť? „Samotnú elektronickú knihu nie – je digitálna. Teoreticky môžu zastarať formáty, ale v súčasnej dobe je vývoj štandardov už na vysokej úrovni a keby k niečomu podobnému predsa malo dôjsť, e-knihy budú jednoducho prevedené do nových, aktuálnych formátov. Tiež je veľmi nepravdepodobné, že by k problému došlo napríklad zastaraním formátu ochrany, keďže šifrovanie sa v podmienkach Slovenska už bežne nepoužíva,“ hovorí Ščibrany.

Dokáže s elektronickou knihou narábať každý? „Vďaka tomu, že e-knihy sa sťahujú ako bežné súbory, narába sa s nimi veľmi jednoducho. Čitateľovi stačí čítačka, alebo len aplikácia do smartfónu, tabletu, alebo počítača, ktorá vie čítať niektorý zo štandardných formátov e-kníh. Pre audioknihy zasa postačuje aplikácia, ktorá ich vie prehrávať. S čítaním a počúvaním vďaka tomu nemajú problém ani technicky menej zdatní čitatelia,“ ubezpečuje Alexandra Petrášová.

Feldekovci: Ťukli sme na Hviezdoslava

Oľga a Ľubomír Feldekovci. Foto: Robert Hüttner, Pravda
feldekova, feldek Oľga a Ľubomír Feldekovci.

Spisovatelia Oľga a Ľubomír Feldekovci nie sú v digitálnom knižnom svete cudzinci, knihy im už v digitálnej podobe vyšli, ale hovoria, že radšej majú klasickú tlač.

Máte vzťah k elektronickým a audioknihám? Čítate ich či počúvate?

E-knihy ani audioknihy nevyužívame. Sme stará škola, keď čítame, knihu radi držíme aj v rukách, ohmatávame papier, obdivujeme tlač… Ale naše vnúčatá čítajú aj počúvajú aj audioknihy a z toho máme radosť.

Stačilo by vám, aby vaša kniha vyšla iba v elektronickej podobe, bez papierovej verzie?

Keby bolo tak zle, že by to inak nešlo, tak by nám to stačilo. Ale prednosť dávame vytlačenej knihe.

Myslíte si, že e-kniha môže byť krásna aj po výtvarnej stránke? Ukážu tam aj ilustrácie? Písmo?

Máme radi symbiózu kvalitného textu a krásnej knihy.

Máte vo svojom okolí priaznivcov elektronických kníh? Je už takýto spôsob šírenia literatúry u nás samozrejmosťou?

Samozrejmosť to ešte nie je, ale je výborná vymoženosť, keď Angličan zatúži povedzme po Hamletovom monológu, naťuká si „to be or not to be“ – a môže ho hneď čítať. Malo by to takto fungovať, aj keď naťuká Slovák "Pozdravujem vás, lesy, hory…“ Výskušame. Funguje to! Nezaostávame za svetom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #elektronické knihy #e-knihy #koronavírus #Feldekovci