Kniha týždňa: Kultové sci-fi Nadácia je o človeku

Klasika sci-fi žánru z pera Issaca Asimova pod názvom Nadácia je prvá časť knižnej série, ktorá sa svojím významom v tomto žánri môže rovnať filmovým Hviezdnym vojnám.

02.05.2020 13:00
debata

Zavedie čitateľa do ďalekej budúcnosti o desaťtisíce rokov vopred, v ktorej ľudstvo rieši svoju existenčnú dilemu, obrovskú ako celá galaxia. Kniha vychádza pri príležitosti stého výročia narodenia jej autora a stále si nájde svojich nadšených priaznivcov.

nadácia

Impérium dosiahlo na začiatku tridsiateho milénia svoj vrchol. Rozpína sa do všetkých kútov galaxie a ešte nikdy nebolo také mocné ako práve teraz. Len zakladateľ novej vednej disciplíny psychohistórie dokáže predvídať správanie spoločnosti v budúcnosti . V snahe zachrániť vedomosti ľudstva a skrátiť obdobie chaosu na nevyhnutné minimum založí psychohistorik Hari Seldon na opustenej planéte na okraji známeho vesmíru maják nádeje pre budúce generácie. Toto útočisko pre tie najväčšie mozgy ľudstva nazve Nadácia.

Isaac Asimov stvoril svet, v ktorom nastoľuje problémy aktuálne aj sto rokov od jeho narodenia a sedemdesiat rokov po prvom vydaní jeho kultovej série. Pri putovaní vesmírom v čase sa totiž snaží dovidieť hlbšie do človeka, zameriava sa na ľudský rozum, silu, túžby. Zmenili sa za tých sto rokov? A zmenia sa hoci o 30-tisíc rokov?

Issac Asimov sa narodil v sovietskom Rusku v roku 1920, no vyrastal v Amerike. Stal sa biochemikom a vysokoškolským učiteľom a prírodné zákony prenášal aj svojich diel. Vytvoril vlastné, tzv. tri zákony robotiky, ktoré uplatňoval vo svojich literárnych dielach. Znejú takto: Robot nesmie ublížiť človeku alebo svojou nečinnosťou dopustiť, aby človeku bolo ublížené. Robot musí poslúchnuť príkazy človeka, okrem prípadov, keď sú tieto príkazy v rozpore s prvým zákonom. Robot musí chrániť sám seba pred zničením, okrem prípadov, keď je táto ochrana v rozpore s prvým alebo druhým zákonom.

Knižná séria o Nadácii nie je slovenskému čitateľovi neznáma, v 70. aj v 90. rokoch vyšla prvá časť pod názvom Základňa. Teraz si ju fanúšikovia sci-fi môžu prečítať v novom preklade Patricka Franka. Základnú trilógiu tvoria romány: Nadácia (Foundation, 1951), Nadácia a Ríša (Foundation and Empire, 1952) a Druhá Nadácia (Second Foundation, 1953), na ktorú s odstupom rokov nadväzuje štvrtá časť Na hraniciach Nadácie (Foundation’s Edge, 1982) a vzápätí Základňa Zem (Foundation and Earth, 1986) a napokon Predohra k Základni (Prelude to Foundation, 1988). Za Nadáciu Asimov získal prestížnu cenu Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias Svoju tvorbu v sci-fi žánri Asimov doplnil ešte sériami o Galaktickej ríši (Galactic Empire Series) a O robotoch (Robot series).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha týždňa #Isaac Asimov