Jane Harper: Stratený muž

Silný, drsný a sugestívny príbeh odohrávajúci sa v neľútostnej austrálskej pustatine. Kam oko dovidí, všade vládne horúčava, sucho a samota.

04.05.2020 19:00
debata
zväčšiť Stratený muž Foto: TATRAN
stratenymuzcoverpress Stratený muž

Traja bratia sú si najbližšími susedmi, vzdialení od seba tri hodiny autom. Jedného z nich nájdu mŕtveho. Podľa všetkého umrel opustený od smädu a horúčavy. No ak za jeho smrťou niekto stojí, opustené vnútrozemie veľa podozrivých neponúka. Vynárajú sa podozrenia, napätie nepoľavuje a na povrch vychádzajú konflikty.

Bratia Nathan a Bub Brightovci hospodária ako rančeri v juhozápadnej časti austrálskeho Queenslandu, kde sa od horizontu po horizont rozprestiera pustatina, buš, kamenné a piesočné púšte. Kam oko dovidí, všade vládne horúčava, sucho a samota. Ak tu chcete stretnúť suseda, musíte rátať s tým, že sa celé hodiny budete trmácať po niektorej z mála piesčitých ciest, ktoré tadiaľto vedú. Niekedy prejdú mesiace, kým zazriete jediné terénne auto.

Jedného dňa sa bratia stretnú na odľahlom mieste pri plote oddeľujúcom ich hospodárstva s dobytkom. Tretí brat Cameron bol nezvestný a teraz im leží mŕtvy pri nohách.

V izolovanom austrálskom vnútrozemí sú bratia najbližšími susedmi, ich domy sú od seba vzdialené tri hodiny cesty autom. Nathan a Bub sa vracajú na Cameronov statok, aby sa stretli s jeho pozostalými – manželkou, dcérami, matkou a s ich dlhoročným zamestnancom a dvomi nedávno najatými sezónnymi robotníkmi.

Zatiaľ čo rodina oplakáva Camerona, začínajú sa vynárať podozrenia. Ak za Cameronovou smrťou stojí niekto iný, opustené vnútrozemie veľa podozrivých neponúka.

Napätie nepoľavuje, postupne vychádzajú na povrch vnútorné konflikty postáv. Príbeh ilustrujú úžasné opisy austrálskej prírody a všetko spolu vedie nielen k šokujúcemu rozlúšteniu záhady mysterióznej smrti Camerona Brighta, ale otvára aj nové cesty a perspektívy pre zvyšok rodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #príbeh #Austrália