Desať dní s dobrou knihou. Štartuje Noc literatúry

Priaznivci dobrých kníh boli zvyknutí, že si každý rok takto na jar mohli vypočuť ukážky z diel európskych autorov v interpretácii známych hercov, a to na rôznych netradičných miestach. Tak vyzerala tradičná Noc literatúry už jedenásť rokov v rôznych mestách na Slovensku aj v Česku. Tento rok je však všetko inak. Dvanásty ročník Noci literatúry sa bude konať on-line. Štartuje v stredu 13. mája a potrvá desať nocí.

13.05.2020 16:00
debata
Minulý rok herec David Hartl čítal počas Noci... Foto: TASR, Dano Veselský
SR kultúra literatúra Noc literatúry Bratislava BAX Minulý rok herec David Hartl čítal počas Noci literatúry v Bratislave v autobuse.

Nie na stanici, ale cez počítač

Vzhľadom na preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa čítanie neuskutoční naživo, ale prostredníctvom on-line prenosu na webovej stránke nocliteratury.sk. Prvú ukážku z knihy slovenskej autorky Ivany Dobrakovovej Matka a kamionisti prečíta herečka Karin Olasová už v stredu večer o 19. hodine na na fejsbúkovej stránke Noc literatúry. Po nej budú po deväť ďalších dní v rovnakú hodinu nasledovať ďalšie čítania v interpretácii ďalších hercov a herečiek. Všetky videá budú záujemcom neskôr dostupné aj na youtube.

Za román Matky a kamionisti autorka Ivana Dobrakovová vlani získala Cenu Európskej únie za literatúru a kniha sa dostala aj do finálovej päťky prestížnej slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu Anasoft litera. Ako prvé poslucháči nazrú do života jednej z piatich žien, ktoré sú hrdinkami románu Ivany Dobrakovovej. Tri Slovenky a dve Talianky, každá má iný osud, domov, život a vzťahy, a predsa sa navzájom prelínajú.

Politicky nekorektný humor, rutinné manželstvo a mnoho ďalších tipov

Tohtoročný výber Noci literatúry prinesie politicky nekorektný humor, sondu do manželstva poznačeného rutinou, drámu troch generácií žien, pohľad na vojnu v Angole, dnešný život v Európe očami dieťaťa a mnoho ďalších tipov na dobré čítanie.

Druhá v poradí bude ukážka z rozsiahleho románu českej autorky Radky Denemarkovej Hodiny z olova. Dvaja interpreti – Ela Lehotská a Jan Lepšík – otvoria poslucháčom román mnohých postáv, v ktorom vystupujú český podnikateľ s manželkou, ich dospievajúca dcéra, ruský diplomat, francúzsky literát, americká študentka kaligrafie a ďalší. Každý sa nejakým spôsobom usiluje upratať si svoj život. Cestujú ďaleko od domova, aby tam našli svoje šťastie a svoj pevný bod, ale márne.

Tretí večer hladných čitateľov nasýti nemecký spisovateľ a novinár Timur Vermes so svojou víziou Európy, ktorá je až hlboko do severnej Afriky obohnaná nepriepustnou hranicou. Na opačnej strane Sahary vznikajú obrovské tábory, v ktorých čakajú milióny utečencov. Keď najväčší z týchto táborov navštívi nemecká celebritná moderátorka, stopäťdesiattisíc utečencov využije pozornosť televízneho publika a vydá sa na pochod do Európy. Kráska a utečenci lámu rekordy v sledovanosti a nemeckí politici len bezmocne vyčkávajú… Ukážku z románu Timura Vermesa Hladní a sýti prečíta Štefan Martinovič.

Herec Juraj Hrčka čítal vlani na Noci... Foto: TASR, Dano Veselský
SR kultúra literatúra Noc literatúry Bratislava BAX Herec Juraj Hrčka čítal vlani na Noci literatúry v priestore nad lekárňou.

Lucia Hurajová a Marek Majeský predstavia hrdinov knihy Domenica Starnoneho Zviazaní. Žijú v manželstve, ktoré sa tak ako mnoho iných nevyhlo nástrahám rutiny, no prežilo. Po ďalšie večery sa zoznámite s ďalšími autormi a knihami, Lars Saabye Christensen: Nevlastný brat (číta Richard Stanke), Gaël Faye: Malá krajina (číta Juraj Hrčka), Miroslava Svolikova: Európin útek do Európy (číta Anna Šišková a Pavol Šimun), David Grossman: Život sa so mnou pohráva (číta Szidi Tobias), Ryszard Kapuściński: Ďalší deň života (číta Přemysl Boublík). Záverečnou bodkou za tohtoročnou netradičnou Nocou literatúry bude doteraz nepublikovaný príbeh štyroch flámskych chlapcov, ktorí sa túlajú po svojom meste, kde sa nič nedeje. Ukážku z knihy My, tam vonku od Fikry el Azzouzzi prečíta Richard Autner.

Noc literatúry predstavuje súčasných európskych autorov na netradičných miestach a idea spropagovať čítanie takouto nezvyčajnou formou vznikla v centrále českých centier. Autorov a diela do Noci literatúry vybrali Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Anasoft litera, České centrum, Goetheho inštitút, Taliansky kultúrny inštitút, nórske veľvyslanectvo, Francúzsky inštitút, Rakúske kultúrne fórum, izraelské veľvyslanectvo, Poľský inštitút a belgické veľvyslanectvo – zastúpenie flámskej vlády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Noc literatúry #koronavírus