Finalisti a finalistky ceny René - Anasoft litera gymnazistov sú známi

Literárna cena René – Anasoft litera gymnazistov v online priestore a v Rádiu DEVÍN vyhlásila päticu finalistov a finalistiek svojho 4. ročníka. Študenti vybraných stredných škôl a gymnázií sa najbližšie mesiace vydajú na Østrov, navštívia Les prízrakov, dozvedia sa, čo sú Šeptuchy, aký bol v skutočnosti Jánošík, i to, ako sa šije Čepiec.

20.05.2020 21:00
Anasoft litera Foto:
Aktuálna porota ceny Anasoft litera v zložení Zuzana Belková, Peter F. ‘Rius Jílek, Lubomír Machala, Michal Jareš a Dado Nagy vybrala päť kníh, ktoré by študentov podľa nej mohli zaujať a motivovať k čítaniu umelecky kvalitnejšej súčasnej slovenskej literatúry.
debata

Aktuálna porota ceny Anasoft litera v zložení Zuzana Belková, Peter F. ‘Rius Jílek, Lubomír Machala, Michal Jareš a Dado Nagy vybrala päť kníh, ktoré by študentov podľa nej mohli zaujať a motivovať k čítaniu umelecky kvalitnejšej súčasnej slovenskej literatúry (v abecednom poradí):

  1. Peter Balko: Østrov (KK Bagala 2019)
  2. Juraj Červenák: Les prízrakov (Vydavateľstvo SLOVART 2019)
  3. Mariana Čengel Solčanská: Jánošík (IKAR 2019)
  4. Katarína Kucbelová: Čepiec (Vydavateľstvo SLOVART 2019)
  5. Alena Sabuchová: Šeptuchy (Artforum 2019)

Koordinátorka ceny René za Literárne informaččné centrum Soňa Uriková hovorí, že „do aktuálneho ročníka sa zapojilo 23 gymnázií a stredných škôl z celého Slovenska. Stretávame sa s absolútne pozitívnym ohlasom zo strany všetkých pedagógov a zástupcov jednotlivých zapojených škôl. Všetci oceňujú, že projekt organizujeme aj v týchto časoch a sú ochotní prijať výzvy, ktoré nás spoločne čakajú, napríklad s distribúciou kníh medzi jednotlivých študentov.”

V prvej fáze študenti zúčastnených gymnázií a stredných škôl prečítajú päticu kníh, ktoré im odporučila porota tohto ročníka ceny Anasoft litera. Účasť študentov na súťaži je dobrovoľná, nejde o nijaké ne/povinné mimoškolské čítanie, ale o chuť a záujem spoznávať najnovšie slovenské literárne diela. Študenti sa zoznámia aj s autormi, ktorí k nim prídu na besedu do školy (ak to epidemiologická situácia v septembri a októbri dovolí), alebo budú s autormi besedovať online. O prečítaných knihách diskutujú navzájom, prípadne so slovenčinárom, a sami vyberajú najlepšiu pôvodnú knihu uplynulého roka. Každý študent má len jeden hlas, ten dá knihe, ktorá si ho najviac podmaní. V druhom kole jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných škôl o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí určia hlasovaním laureáta alebo laureátku ceny René 2020 – Anasoft litera gymnazistov.

Laureát alebo laureátka 4. ročníka ceny René 2020 bude vyhlásený/á koncom roka na podujatí Autoriáda: Dni slovenskej literatúry v Novej Cvernovke v Bratislave.

Literárnu cenu René – Anasoft litera gymnazistov organizuje Literárne informačné centrum a Anasoft litera.

Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

Mediálnymi partnermi sú: Rádio DEVÍN, Knižná revue, Rozum

_

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera