J. K. Rowling zverejnila prvé kapitoly novej knihy! O príšere pojedajúcej deti

Britská spisovateľka J. K. Rowling zverejnila prvé dve kapitoly novej rozprávkovej knižky o príšere pojedajúcej deti, ktorá nesie názov "The Ickabog".

27.05.2020 07:03
J. K. Rowlingová Foto: ,
Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.
debata

Úryvok je na internete k dispozícii zadarmo. Autorka úspešnej ságy o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi tým chcela podľa svojich slov povzbudiť deti k čítaniu počas pandémie.

„Rozhodla som sa zverejniť Ickaboga zadarmo na internete, aby si ho mohli deti, ktoré sú v karanténe, alebo aj tie, ktoré sa vrátili v tých divných, znepokojivých časoch do školy, prečítať alebo si ho nechať predčítať,“ uviedla na twitteri 54-ročná spisovateľka. „Nie je to spin-off Harryho Pottera,“ zdôraznila. Spin-off je označenie pre príbeh odvodený od hlavnej línie rozprávania.

Rowlingová chce do 10. júla zverejniť každý pracovný deň jednu až tri kapitoly rozprávkovejé knižky. „Chcela by som, aby pre mňa deti knihu ilustrovali,“ vyzvala autorka. Najlepšie obrázky by sa mali objaviť v tlačenej podobe knihy, ktorá má vyjsť tento rok v novembri. Výťažok z jej predaja chce Rowlingová darovať „projektom a organizáciám, ktoré pomáhajú skupinám najviac zasiahnutým covidom-19“.

Rowlingová dostala nápad napísať rozprávku o Ickabogovi, príšere pojedajúcich deti, keď písala svoju najznámejšiu sedemdielnu ságu o Harrym Potterovi. Najskôr príbeh rozprávala svojim deťom, rukopis ale potom skončil v podkroví, odkiaľ si ho autorka priniesla až pred niekoľkými týždňami. Časť príbehu prepísala. „Ickabog je príbeh o pravde a zneužívania moci,“ uviedla spisovateľka. Zároveň zdôraznila, že nápad na rozprávku dostala pred mnohými rokmi a ľudia by ju tak nemali interpretovať s ohľadom na súčasný svet.

debata chyba
Viac na túto tému: #J.K. Rowlingová