Ako umelci vidia svet

Umenie je hra. A najradšej zo všetkých ľudí na svete sa hrajú deti. Práve pre deti je určená nová kniha z vydavateľstva Slovart, nazvaná Ako umelci vidia svet.

02.06.2020 11:07
debata
Katarína Kosánová a Andrea Gregušová Foto: Slovart
ako umelci vidia svet Katarína Kosánová a Andrea Gregušová

Kamaráti GALÉ a RIA v nej prevedú deti galériou slávnych slovenských maliarov. A tí deti naučia, s čím a ako pracujú maliari, aké techniky a postupy používajú, aj aké úžasné veci dokážu premietnuť do svojich obrazov. Deti si tiež môžu samy vyskúšať, akým spôsobom umelci svoje diela vytvorili, v knihe nájdu veľa zábavných úloh a najmä, môžu si do knihy samy kresliť a hrať sa s ňou!

Autorky Katarína Kosánová a Andrea Gregušová zábavným spôsobom oboznamujú deti vždy s jedným dielom niektorého zo známych slovenských výtvarníkov, ako Dominik Skutecký (Trh v Banskej Bystrici), Ladislav Medňanský (Zimné slnko v krajine s potokom, Zolo Palugyay (Krajina s kvetmi/Nirvana), Janko Alexy (Lužianska madona z cyklu Ona je madona), Vladimír Kompánek (Mesiac) a ďalšími.

Dokopy takmer dvadsať umelcov prostredníctvom svojich diel učí deti, čo je to kompozícia, aký obraz je realistický a ktorý je abstraktný, čo je krajinomaľba aj že autoportrét nie je portrét auta. Deti sa zoznámia aj s viacerými výtvarnými smermi ako impresionizmus, kubizmus, čo je op-art a čo zas pop-art. Dokonca vďaka hravým, a pritom presným vysvetleniam pochopia, čo je línia, ornament alebo figúra. Uvidia, že farby a tvary na obraze majú svoj rytmus ako v hudbe a farby aj svoje tóny, ako melódia. Každá časť je okrem rôznych úloh, ktoré ponúkajú množstvo podnetov, doplnená aj o veselé veršíky.

Kniha Ako umelci vidia svet nadväzuje na predchádzajúcu prácu Ako maliari vidia svet, ktorú ocenili ako Najlepšiu detskú knihu leta 2017. Tie isté autorky v nej deťom predstavili iné slávne obrazy a umelcov: Galanda a jeho Matka s dieťaťom, Fullove Deti pri mori, Plačúci klaun Cypriána Majerníka. Popri „nestoroch“ slovenského výtvarného umenia v prvej knihe dostali miesto aj ďalšie generácie našich významných výtvarníkov: Ondrej Zimka, Rudolf Sikora, Miroslav Cipár, Milan Laluha a iní.

O tom, že aj v skutočnosti môžu byť veci pestré ako na obraze, svedčia aj samotné autorky: Katarína Kosánová je detská pedagogička, spisovateľka Andrea Gregušová je zas povolaním učiteľka a obe sprostredkúvajú deťom svet umenia s veľkou radosťou. Treťou do hravého tímu je ilustrátorka Nataša Štefunková, ktorá stvorila Galého, Riu, aj ich kamaráta chameleóna Leona. Pre rodičov však kniha skrýva potenciálne nebezpečenstvo: keď najbližšie nebodaj vezmete svoje dieťa do nejakej galérie, bude sa už na obrazy dívať inými očami. A tak skoro sa odtiaľ veru nedostanete!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy