Christy Leftleri: Včelár z Aleppa

V sýrskom Aleppe zúri vojna. Nuriho synček zahynul a manželka oslepla. Rozhodnú sa pre útek zo Sýrie do Británie, kde žije Nuriho bratanec. Strastiplná cesta cez Turecko a Grécko, vzájomné odcudzenie manželov po strate dieťaťa, trauma, ktorej sú vystavení utečenci, ktorí hľadajú azyl a nachádzajú predsudky a nepriateľstvo, to všetko je príbeh našej doby.

18.06.2020 06:00
debata
Christy Leftleri: Včelár z Aleppa Foto: Tatran
vcelar-z-aleppa Christy Leftleri: Včelár z Aleppa

Nuri pochádza zo sýrskeho Aleppa. V jeho vlasti zúri vojna. Synček Sami mu zahynul pri bombovom útoku a jeho žena Afra oslepla. Rozhodnú sa pre útek zo Sýrie. Ich cieľom je Británia, kde žije Nuriho bratanec Mustafa. Trauma zo straty dieťaťa a nebezpečné strastiplné putovanie cez Turecko a Grécko zanechajú na oboch manželoch stopy. Cítia, že sa navzájom odcudzujú. Afra sa pozvoľna preberá zo smútku a letargie, ale Nuriho teraz začínajú prenasledovať nočné mory a preludy. Pochmúrne obrazy aktuálnej situácie sa prelínajú s Nuriho farbistými spomienkami na šťastný život pred vojnou, keď ho naplno zamestnával chov včiel a dorábanie medu, a dodávajú príbehu neuveriteľné čaro.

Putovanie dvojice je len vonkajšou líniou deja, podstatou príbehu je dilema, či prekonajú odcudzenie, ktoré ich postihlo po strate milovanej bytosti, aj traumu, ktorou trpia všetci utečenci hľadajúci azyl, pretože sa stretávajú s predsudkami, nevraživosťou a často aj otvoreným nepriateľstvom. Christy Lefteri, dcéra cyperských utečencov so skúsenosťami dobrovoľníčky v utečeneckých táboroch, vie o tom svoje a vo svojej knihe ponúka súcitnejšiu alternatívu, ako nazerať na tento veľký problém našej doby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy