Ocenili kanadskú autorkau Anne Carsonovú

Kanadská esejistka, poetka a prekladateľka Anne Carsonová sa stala tohtoročnou držiteľkou Ceny princeznej astúrskej za literatúru, ktorú jej odovzdajú v októbri tohto roka.

19.06.2020 06:00
Anne Carson Festival Novotvar Foto:
Anne Carson bola aj horúcou favoritkou na Nobelovu cenu za literatúru.
debata

Podľa nadácie udeľujúcej toto ocenenie, pomenované po prvorodenej dcére súčasného španielskeho kráľa Filipa VI. a nástupníčke na trón, tvorba Carsonovej „dosiahla úroveň intenzity a intelektuálnej spôsobilosti, ktoré ju zaraďujú medzi najlepších spisovateľov súčasnosti“.

Carsonová (69) debutovala v roku 1986 dielom literatúry faktu s názvom Eros the Bittersweet z prostredia starovekého Grécka. Medzi jednu z jej najznámejších kníh patrí Autobiography of Red z roku 1998, ktorá vychádza z legendy o gréckom bohovi Heraklovi. Témou jej kníh bývajú často staroveké civilizácie Grécka a Ríma a jej tvorba je kombináciou prózy a poézie.

Držiteľka ocenenia v súčasnosti prednáša na Michiganskej univerzite v Spojených štátoch. V posledných rokoch sa jej meno spomínalo medzi potenciálnymi kandidátmi na Nobelovu cenu za literatúru.

Cena princeznej astúrskej za literatúru, ktorá sa radí medzi najprestížnejšie v španielsky hovoriacom svete, sa každoročne udeľuje v kategóriách od umenia po šport. Nositelia ceny sú ocenení sumou vo výške 50 000 eur.
debata chyba
Viac na túto tému: #Anne Carson