Knižný tip Pravdy: Afonso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca

Už ste sa niekedy ponorili do knihy tak, že ste sa v nej úplne stratili? Zrejme áno, inak by ste asi túto recenziu vôbec nečítali... V tom prípade mám pre vás dobrú správu: na svete je o jednu dobrú knihu viac! Volá sa Knihy, ktoré zhltli môjho otca, jej autorom je Afonzo Cruz a slovenským čitateľom a čitateľkám ju priniesol Portugalský inštitút v preklade Zuzany Greksákovej.

21.06.2020 08:00
debata

„Naše telo tvoria príbehy, nie DNA a genetický kód, nie mäso a kosti a koža a mozog. Príbehy,“

Afoso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca Foto: TASR, Portugalský inštitút
knihy-ktore-zhltli-m-jho-otca Afoso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca

Čudesný a magický príbeh Vivalda Bonfima, ktorého zhltli knihy, až sa z tohto sveta stratil, je napínavý a čarokrásny od začiatku až do konca. Syn Elias pokračuje v otcovom príbehu, keď mu na dvanáste narodeniny odovzdajú kľúče od podkrovia, kde je ukrytá kompletná otcova knižnica. Vyrastá vďaka tomu v dobrej spoločnosti klasikov svetovej literatúry a hádam s každým z nich si má čo povedať.

„Knižnica je bludisko. Nie je to prvý raz, čo som sa v nejakej stratil. To máme s otcom spoločné. Myslím, že presne toto sa mu stalo. Stratil sa medzi písmenami, dielami, stratil sa medzi všetkými tými príbehmi, ktoré mu prebývali v hlave,“ píše Afonso Cruz alias 12-ročný Elias. Ale nedajte sa zmiasť jeho vekom, na dobrom príbehu si rád pochutí každý.

Elias prežíva svoju platonickú lásku a priateľstvo so spolužiakom Bombom, ktorý je ťažký ako všetka ruská literatúra dokopy. Popri tom však chodí na stretnutia s pánom Hydeom, vystopuje pána Prendicka a vydá sa až na ruskú Sibír za Raskoľnikovom. Snaží sa nájsť svojho otca, o ktorom mu povedali, že zomrel na infarkt. Lenže Elias v zaprášenom podkroví objaví paralelný vesmír a zistí, že literárne postavy sú skutočne skutočné! Žijú si svoj život ďalej aj po tom, ako ho ich autor dopísal, a to veľmi rôznorodo. A pozor, vedia o všetkých vašich skutkoch, ktoré ste v živote napáchali, dobrých aj zlých, aj keď máte ešte iba dvanásť.

Čo sa stalo s pánom Hydeom? V čej koži je teraz pán Prendick? Dokázal sa Raskoľnikov vyrovnať so svojím svedomím? Aj o tom všetkom sa dočítate v útlom a veľmi sviežom, dielku plnom lásky, a najmä lásky ku knihám. „Pretože naše telo tvoria príbehy, nie DNA a genetický kód, nie mäso a kosti a koža a mozog. Príbehy,“ ako tvrdí sám autor. A vie byť veľmi presvedčivý.

Dobrá kniha by mala mať viac než len jednu vrstvu kože, mala by mať niekoľko poschodí naskladaných jedno na druhom. Schody a schodiská, písmená nad nimi a písmená pod nimi.

Kniha má pár prekvapujúcich zvratov ako dobrá detektívka, je láskavá a jemná ako bábovka od starkej a pritom je šťavnatá ako život v slnkom zaliatej krajine. Na záver je pridaný aj rozhovor s autorom, ktorý priznáva, že jeho pôvodným cieľom bolo jednoducho dodať dielam klasickej literatúry dlhší alebo alternatívny koniec. Afonso Cruz pochádza z Lisabonu a okrem literárnych úspechov hrá v bluesovej kapele, ilustruje a režíruje animované filmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy