Knižné tipy: On, Pišťanek aj Tajný príbeh

Peter Pišťanek dokázal spraviť z nízkej porevolučnej reality vysokú umeleckú literatúru. Medzi knižnými novinkami je aj monografia o významnom slovenskom spisovateľovi.

24.06.2020 07:00
debata
Tajný príbeh Foto: Slovart
tajny pribeh Tajný príbeh

Debut Donna Tartt: Tajný príbeh

Debut autorky svetového bestsellera Stehlík. Úprimná spoveď hlavného hrdinu Richarda Papena, ktorý sa v spomienkach vracia do svojich študentských rokov na malej vermontskej univerzite, kde našiel taký životný štýl, po akom vždy túžil – prenikne do skupiny bohatých a svetáckych študentov, ktorých si charizmatický profesor klasických jazykov vybral do svojho seminára. Richard, očarený novými priateľmi, vo svojej zaslepenosti netuší, že spáchali zločin, hoci sa mu to stalo takmer pred očami.

Gill Sims: Prečo má mama všetko v… (Prečo mama 3)

Mama sníva o osobitej vidieckej chalúpke s dverami obrastenými ružami a so zhovorčivými sliepkami v záhrade. No život neubieha podľa jej predstáv. Sliepky sú nezhovorčivé a ruže majú ostré tŕne. A aby toho nebolo málo, zo vzácnych zlatíčok sú teraz desiví tínedžeri. Celé dni a noci trávia na snapchate, bezcieľne sa pofľakujú po neveľkej chalupe a komunikujú výhrade vrčaním – teda až na prípady, keď práve od mamy nepožadujú taxikárske služby v skorých ranných hodinách.

On, Pišťanek Foto: Literárne informačné centrum
On pistanek On, Pišťanek

Peter Darovec: On, Pišťanek

Monografia literárneho vedca Petra Darovca predstavuje Petra Pišťanka ako prelomového autora deväťdesiatych rokov 20. storočia, ktorý slovenskej literatúre otvoril celkom nový svet mafiánov a prostitútok, ich životný štýl a prejavy správania vrátane poklesnutého jazyka. S nadhľadom a bez moralizovania písal o ľudskej povrchnosti, duchovnej vyprázdnenosti a intelektuálnej lenivosti, ale aj o manipulačných technikách moci. Mal a dodnes má veľa nasledovníkov, ale iba on dokázal spraviť z nízkej porevolučnej reality vysokú umeleckú literatúru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #bestseller #Peter Pišťanek #knižné tipy