Peter Gregor: Mimo turistickej zóny

Cestopis z neprístupných regiónov sveta. Potulky po Iraku, Afganistane, Libanone, irackom Kurdistane či Somálsku sú plné vtipných momentov, ale aj reality každodenného života tamojších obyvateľov, často na hrane vojnového konfliktu. Kniha obsahuje množstvo informácií, ktoré sa bežný čitateľ nedozvie nikde na internete.

01.07.2020 06:00
debata
Peter Gregor: Mimo turistickej zóny Foto: Lindeni
Mimo turistickej zony obalka Peter Gregor: Mimo turistickej zóny

Lákajú vás miesta, kde turizmus takmer neexistuje? Chcete spoznať krajiny ako Irak, Afganistan, Libanon či Somálsko? Stačí sa začítať do knihy Mimo turistickej zóny od slovenského cestovateľa Petra Gregora. Netradičný cestopis je čítaním pre všetkých náruživých cestovateľov a aj tých, ktorí o cestovaní len snívajú.

Peter Gregor je milovník netradičných dobrodružstiev. Namiesto vylihovania na nekonečných piesočných plážach navštevuje krajiny, ktoré nie sú klasickými turistickými destináciami. Jeho cesty sú netradičné, ale o to zaujímavejšie. Peter sa zameriava na objavovanie a spoznávanie takmer neprístupných a zabudnutých regiónov sveta. Rád spoznáva kultúru navštevovaných krajín a búra predsudky o ľuďoch i o živote v nich. „Som presvedčený, že odkrytie krajín, ktoré ostali desiatky rokov izolované od turizmu, určite stojí za pozornosť. Cítil som zároveň povinnosť voči ľuďom, ktorých som na cestách stretol a ktorí mi pomohli, podať svedectvo o nich a možno aj zbúrať predsudky o krajinách, ktoré sú v médiách bežne vnímané ako nebezpečné a zlé,“ vysvetľuje, prečo sa rozhodol svoje zážitky pretaviť do knižnej publikácie.

Potulky po Iraku, Afganistane, Libanone, irackom Kurdistane či Somálsku sú plné vtipných momentov, ale aj reality každodenného života tamojších obyvateľov, často na hrane vojnového konfliktu. Kniha obsahuje množstvo informácií, ktoré sa bežný čitateľ nedozvie nikde na internete. „A podľa mňa ani od najostrieľanejších cestovateľov súčasnosti na našej domácej pôde,“ dodáva rodák z bratislavskej Petržalky. „Poodkryl som v knižke aj kus svojho ja, zamýšľam sa nad paradoxmi a približujem sa čo najviac k ľuďom, čo v bežných cestopisoch nebýva bežné. Snažil som sa rozprávanie okoreniť humorom, ktorý je v živote absolútne nevyhnutný.“

Nie všetko je však v knihe veselé a aj Peter mal pri písaní ťažké chvíľky. „Najťažšie sa mi písalo o smrti dobrého kamaráta Maťa Slamu. Vďaka nemu som sa na horách priblížil k nebesiam a on na jednej z vysokých hôr zahynul,“ spomína na svojho priateľa, ktorému sa jeho vášeň stala osudnou.

Môže byť knižka Mimo turistickej zóny budúcim návodom na podobne odvážne a netradičné cesty? „V podstate áno, ale úprimne, pochybujem, že ľudia tieto cesty v blízkej dobe zopakujú,“ odpovedá Peter Gregor. V prvom rade stále nie je zažehnaná koronakríza, ale aj bez nej to nie je jednoduché. "Vyžaduje to dlhú prípravu, často ste v stresových situáciách, na každom rohu vás kontrolujú, často budíte podozrenie, vypočúvajú vás. Plus neustála prítomnosť zbraní nie je každému pochuti. Okrem toho, niektoré cesty, ktoré som absolvoval, sú veľmi drahé – je nevyhnutná ozbrojená ochranka, nemôžete sa tam pohybovať sami. Ľudia počas posledných rokov cestovania veľmi spohodlneli. Hodnotné expedície v posledných rokoch sa na území Čiech a Slovenska dajú zrátať na jednej ruke. Do cestovania, aj toho bežného, sa votrelo ego.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy