John Boyne: Môj brat sa volá Jessica

Írsky spisovateľ John Boyne, známy vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame, v knihe Môj brat sa volá Jessica píše o chlapcovi, ktorá sa cíti dievčaťom.

08.07.2020 10:00
spisovatel john boyne Foto: ,
Írsky spisovateľ John Boyne
debata

Írsky spisovateľ John Boyne je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame, podľa ktorej bol nakrútený aj úspešný film. V knihe Môj brat sa volá Jessica z vydavateľstva Slovart píše Boyne o vplyvnej anglickej rodine, v ktorej majú dvoch synov. Starší chlapec, stredoškolák, sa odhodlá blízkym zdôveriť, že sa cíti dievčaťom a ako dievča chce žiť. Je to prekvapenie, rodičia nevedia, ako sa zachovať, podľahnú panike. Mladší brat je tiež zmätený – nechápe, že zrazu má mať namiesto obdivovaného brata, o ktorom nedávno písal sloh, sestru. Všetkým v rodine sa zdá, že Jason, ktorý chce byť Jessicou, ich kompromituje a najradšej by zaliezli do myšacej diery.

Foto: Slovart
boyne kniha

Čitateľ vníma situáciu najmä cez pocity trinásťročného brata Sama, ktorý je bez predsudkov. Úprimný, nezaujatý, a predsa má s bratovou premenou problém. Práve cez jeho postavu si však čitateľ obľúbi celú túto rodinku a ocení ich túžbu zachovať sa na úrovni doby. No, je to také ťažké! O zmenu Jasonovho pohlavia sa každý z okolia zaujíma. Veď to bol najlepší futbalista na škole! A teraz – dievča? Rodina bola síce aj doteraz v centre pozornosti, ale išlo o honor: Mamu chlapcov, významnú političku, každý v Anglicku poznal. Vo chvíli, keď sa dozvedela o synovej túžbe byť dievčaťom, práve kandidovala na post predsedníčky vlády. Celá strana pracovala na jej dokonalom imidži, všetko bolo na chlp vyrátané, mohla si byť istá víťazstvom a zrazu – bác! Rodina kandidátky na premiérku je v dezolátnom stave. To sa voličom nebude páčiť.

Zmätky v nóbl rodine

Čitateľ sa v tomto okamihu stáva svedkom, ako v rodine situáciu riešia, čo si o celej veci hovoria, ako sa snažia chlapca presvedčiť, aby prestal vymýšľať. Skúšajú ho aj liečiť. Tento zmätok vedie ku konfliktu medzi rodičmi a Jasonom. Mladší brat mu tiež ublíži (samsonovský motív). Jason teda ujde z domu. Nastupujú výčitky svedomia: Akú chybu rodičia urobili? Neprevinili sa aj tým, že stále telefonujú, schôdzujú, debatujú o politike? Kde je teraz ich nešťastné dieťa? Dráma sa zauzľuje. Našťastie, v každej rodine sa nájde čierna ovca, voľnomyšlienkar, ktorý sa vybočujúcich ratolestí ujme, všetko chápe a pomôže. V tomto prípade je to teta Rose, bývalá „hipisáčka“, výstredná milovníčka života, ktorej plnokrvnú postavu autor skvele využil aj na charakteristi­ku doby.

Voľby sa blížia, rodičia sú pod tlakom emócií aj ambícií. V nestrážených chvíľach plačú, no navonok musia pôsobiť vyrovnane. Stále sú obklopení ľuďmi, priaznivci im radia, neprajníci ich ohovárajú a kujú intrigy. Mladší syn je samotár, vyhovuje mu, ak si ho nikto nevšíma, ale klebety o bratovi sa už dostali aj do školy. Všetci si šuškajú, že s Jasonom nie je niečo v poriadku, posmievajú sa aj Samovi. Brat je čudný a ešte aj zmizol z domu. Ako vystúpi rodina pred voličov bez jedného zo synov? Ako vysvetlia, že ani nevedia, kde je? Môže mať politička v rodine takýto škandál? Autor John Boyne drámu ešte vystupňuje (je v tom aj falošná prvá láska a prvý bozk), aby sa napokon všetko dobre skončilo a všetci nadobudli stratené sebavedomie aj humor. Rodina prejde očistou a nastáva niečo ako happy end. A dokonca sa nasťahuje aj na adresu Downing Street 10, do známeho premiérskeho bytu. Práve politické prostredie, v ktorom sa dej odohráva, pridáva rozprávaniu veľký šarm a mimoriadny rozmer. Čitateľ nazrie do intímnych sfér anglickej politiky a vypočuje si aj rôzne neoficiálne názory. Napríklad, čo si myslia niektorí Angličania o občanoch Európskej únie. Môj brat sa volá Jessica je svieži príbeh s pôvabným humorom, ktorý dokáže ľudí oslobodzovať a zbližovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #John Boyne #recenzia knihy #írsky spisovateľ