Audioknihy sú dobrým spoločníkom na cestách

Po čitateľsky obľúbenej zbierke, ktorá vyšla aj ako e-kniha, siahli v čase karantény viacerí.

15.07.2020 06:00
Veselo je v Bullerbyne Foto:
Audiokniha Veselo je v Bullerbyne od Astrid Lindgrenovej.
debata

O cudnosti, demokracii, starobe či Slovenkách… Aj o tom písal Július Satinský krátko po "nežnej“ otvorené listy svojmu národu. Od čias, keď s nemalou dávkou nezameniteľného humoru upozorňoval „našincov“ na všakovaké nástrahy, striehnuce na tŕnistej ceste k demokracii, už uplynuli dobré tri desaťročia. Lenže aj dnes znie nejeden z jeho listov, ktoré vyšli v knihe Moji milí Slováci, až mrazivo aktuálne. A vtipné spomienky na divoké začiatky deväťdesiatych rokov minulého storočia sa nevdojak zmenili na kapitolky z neveľmi vzdialenej minulosti, z ktorých možno čerpať poučenie aj pre dnešok.

Po čitateľsky obľúbenej zbierke, ktorá vyšla aj ako e-kniha, siahol v čase karantény Juraj Kemka. Čítaním Satinského "posolstiev“ vylepšoval herec na instagrame náladu fanúšikom nielen svojim, ale aj Julovým. Okrem láskavého humoru servíroval i podnety na premýšľanie o tom, akí v skutočnosti sme. V krízovom čase koronavírusovej pandémie vyplávalo všeličo z našich nerestí na povrch. Na pulty kníhkupectiev prichádza audiokniha Moji milí Slováci, ktorá nie je Satinského kárajúco zdvihnutým prstom, ponúka skôr vtipom obalené podnety na zamyslenie. A nie náhodou jeho otvorené listy načítal práve člen súboru bratislavskej Astorky Juraj Kemka.

Aj pre milovníkov napätia vychádza "novinka do ucha“. Je to ďalší z príbehov obľúbeného losangeleského detektíva Harryho Boscha, ktorého mágii podľahli nielen čitatelia, ale aj televízni tvorcovia. V knihe Michaella Connellyho Posledný kojot mu padá na hlavu celý svet. Jeho zemetrasením poškodený dom čaká na demoláciu, priateľka mu dala kopačky a pije viac, ako znesie. Keď fyzicky zaútočí na nadriadeného, príde o služobný preukaz a vedenie ho postaví mimo službu. Čas si kráti vyšetrovaním nevyriešeného prípadu zo začiatku šesťdesiatych rokov. A je to veľmi privátna záležitosť – vražda jeho matky. Nepriateľ je, ako vždy, nesmierne vplyvný a smrteľne nebezpečný. Audiokniha prináša detektívku v podaní Iva Gogála.

Dlhé cesty autom skrátia neposedným ratolestiam zážitky detí z malej švédskej osady menom Bullerbyn, v ktorej sa každé leto stretávajú Lisa, Lasse, Bosse a ich priatelia. V krásnej prírode prežívajú malé i veľké udalosti, drobné i nečakané trampoty. Ich príbehy o lapajstvách, hrách i radostiach vyrozprávala nezameniteľná autorka prostorekej Pippi Astrid Lindgrenová. Jemným humorom korenené zážitky malých loptošov sprostredkovala v audioknihách Oslavy v Bullerbyne a Veselo je v Bullerbyne hviezda Slovenského národného divadla, filmového plátna i televíznej obrazovky herečka Táňa Pauhofová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy