Isaac Asimov: Nadácia a impérium

Druhá časť populárnej žánrovej série, ktorá vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora.

17.07.2020 06:00
debata
Isaac Asimov: Nadácia a impérium Foto: Lindeni
nadacia-a-imperium-nadacia-2-39208 Isaac Asimov: Nadácia a impérium

Nadácia dokázala ustáť dve storočia úpadku kedysi mocného Galaktického impéria do nekontrolovateľného chaosu. Posledné pozostatky imperiálnej flotily sa teraz pokúšajú vrátiť nadačníkov do područia bývalej moci. Hari Seldon tento konflikt predpovedal a budúcu galaxiu na to pripravil. Čo sa však stane, ak do jeho výpočtov vstúpi celkom nepredvídateľná veličina – napríklad mutant s nadľudskými schopnosťami?

Kultová scifi séria Nadácia získala cenu Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Kniha, o ktorej s nadšením hovoria fanúšikovia, celebrity, spisovatelia ba aj vedci, vychádza pri príležitosti stého výročia narodenia legendárneho autora Isaaca Asimova. Po dlhých rokoch vychádza na slovensku v novom slovenskom preklade Patricka Franka.

Isaac Asimov, ktorý je označovaný za „najväčšiu hybnú silu v dejinách scifi“ a za pravdepodobne najvýznamnejšieho autora tohto žánru, stvoril svet, v ktorom nastoľuje problémy aktuálne aj sedemdesiat rokov po prvom vydaní.

„Je to kniha skutočnej intelektuálnej zábavy a dobrodružstva,“ napísal o nadácii významný americký odborník a scifi Groff Conklin hneď po jej vydaní v roku 1951. O šesťdesiat rokov neskôr ju držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman označil za najdôležitejšiu knihu svojho života: „Odmalička som netúžil byť superhrdinom – chcel som byť ako Hari Seldon. Chcel som použiť moje chápanie matematiky na ľudské správanie, a tak zachrániť civilizáciu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy