Novinka Johna Streleckého Návrat do kaviarne na konci sveta

V kaviarni vám väčšinou dajú kávu. Niekde lepšiu, ide horšiu. Sú však podniky, kde dostanete ešte čosi navyše.

19.07.2020 07:00
debata
John Strelecky: Návrat do kaviarne na konci sveta Foto: TATRAN
Navrat_do_Kaviarne_prebal.indd John Strelecky: Návrat do kaviarne na konci sveta

A práve do takej kaviarne zablúdil pred rokmi vystresovaný manažér John. Tá návšteva bola preňho osudová, pretože obrátila jeho život naruby. Alebo, lepšie povedané, postavila ho z hlavy na nohy. Po desiatich rokoch ho cesty znova zavedú presne do tej istej kaviarne, hoci na opačnom konci sveta.

Veríte, že vesmír funguje ako GPS? Neustále nám ponúka nové a nové možnosti, ale vždy sa riadi tým, čo mu my sami zadáme. Stačí len zmeniť cieľ cesty a ozve sa: prepočítavam.

Novinka Johna Streleckého Návrat do kaviarne na konci sveta patrí k motivačným knihám a kto takýto typ literatúry nevyhľadáva, môže byť predpojatý. Nie každému konvenujú dobré rady do života a životné múdrosti, ktoré profesionálny kouč sype z rukáva. Lenže táto knižka je predsa v niečom iná. V prvom rade je to príbeh. Odvíja sa ľahko a samozrejme, asi tak, ako si možno my predstavujeme život na exotickom Havaji, ktorý tvorí kulisy príbehu.

Hlavný hrdina John od svojej prvej návštevy na tomto prazvláštnom mieste žije celkom inak ako dovtedy. Rozhodol sa, že nebude strácať čas tým, čo ho nebaví, ale bude sa venovať tomu, po čom najviac túži. A v jeho prípade je to cestovanie. Keď znova naďabí na svoju známu kaviareň, je plný očakávaní. Čo mu prichystajú tentoraz?

Osadenstvo je rovnaké, majitelia sa nezmenili, len práve prichádza nová zákazníčka. Rovnako ako kedysi John len zišla z cesty a chcela si dať jednu kávu. Pokúša sa naraz telefonovať, zatvoriť auto aj preniesť svoje veci dnu a všetko jej padá z rúk. Očividne je poriadne vystresovaná, a to už dlhodobo. Keď sa konečne usadí, rovnako ako kedysi John objaví na svojom jedálnom lístku nezvyčajné otázky. A pod nadpisom Vitajte v motoreste Prečo ste tu nájde stručný odkaz: Skôr než si objednáte, prosíme, aby ste sa s našou obsluhou pozhovárali o tom, čo môže znamenať čas, ktorý tu strávite.

Práve na rozhovoroch je totiž celá knižka postavená. Obchodníčka Jessica strávi v spoločnosti dovtedy cudzích ľudí a na neznámom mieste celý jeden deň, pripadá jej to však ako desaťročia. Johnovi tentoraz pripadne úloha učiteľa, ale v mnohom sa aj sám „dovzdelá“. V pokračovaní predchádzajúcej knihy Kaviareň na konci sveta je to Jessica, ktorá prechádza veľkou premenou a hľadá začiatok svojej novej cesty. Cez slzy, smiech, tanec a spev, ale najmä pri rozhovoroch sa jej postupne darí odhaliť hneď viaceré svoje tváre, ktoré k nej patria, len na ne akosi zabudla.

Nikomu nezaškodí z času na čas si urobiť v sebe „inventúru“ a prevetrať svoje priority. A v tejto kaviarni sa pretriasajú naozaj dôležité otázky, že rodičovstvo nie je pre každého, peniaze a ich zarábanie aj míňanie, dôvera, spokojnosť. Zákazníci, ktorí z tejto kaviarne vyjdú, sa už neuspokoja so životom, ktorý je len znesiteľný.
debata chyba