Knižná novinka: Mesto dievčat

Väčšina čitateliek a čitateľov pozná Elizabeth Gilbert ako autorku (autobiografickej) knihy Jedz, modli sa a miluj. Jej nový román Mesto dievčat je o slobode, láske a hľadaní šťastia v 40. rokoch minulého storočia v New Yorku.

19.07.2020 16:00
debata
Elizabeth Gilbert: Mesto dievčat Foto: Slovart
Mesto dievcat Elizabeth Gilbert: Mesto dievčat

Elizabeth Gilbert preslávila kniha Jedz, modli sa a miluj,aj vďaka rovnomennému filmu. Tvorba americkej spisovateľky je však omnoho rôznorodejšia a v medzičase sa na medzinárodnej literárnej scéne etablovala nielen ako autorka memoárov, ale aj plnohodnotných románov. V slovenčine najskôr vyšla kniha Podstata všetkých vecí – príbeh vedkyne, ktorá v 19. storočí vďaka štúdiu botaniky preniká do tajov evolúcie a v túžbe po vedomostiach cestuje na druhý koniec sveta.

Ani jej nový román Mesto dievčat sa neodohráva v súčasnosti, ale v 40. rokoch minulého storočia v neodolateľnom prostredí New Yorku. Po tom, čo hlavnú hrdinku Vivian vyhodia z prestížnej univerzity, ocitne sa vo vzrušujúcom svete divadla u svojej tety, ktorá prevádzkuje kabaret Lily Playhouse. Vivian spolu s jednou z tanečníc spoznáva nočný život veľkomesta, osudovo sa zaľúbi do jedného z hercov a nájde svoju vášeň pre kostýmy a módne návrhárstvo. Svoj príbeh nám rozpráva retrospektívne z pohľadu zrelej ženy a neľutuje nič z toho, čo prežila. „V určitom momente svojho života sa každá žena rozhodne, že už ju nebaví sa hanbiť. Po tom sa môže stať tým, kým v skutočnosti naozaj je.“

Román je oslavou ženského priateľstva, kreativity a ako napísala Lisa Taddeo (autorka knihy Tri ženy) „je to vyznanie lásky láske“.

Elizabeth Gilbert je autorka s fascinujúcim životným príbehom, rovnako ako jej hrdinky. Je veľmi aktívna na sociálnych sieťach (na Facebooku má viac ako 1,7 milióna fanúšikov) – píše motivačné texty, má vlastný knižný klub a dáva priestor iným umelkyniam a umelcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy