Knižný tip Pravdy: Tajný príbeh plný napätia

Veríte, že existujú ľudia, ktorí čítajú knihy odzadu a tešia sa na to, ako sa to všetko začalo? Rovnako predsa postupujú aj autori detektívok. Najprv vyrukujú so skutkom a postupne odkrývajú okolnosti, ktoré k nemu viedli, aj ich aktérov. Debutová kniha americkej autorky Donny Tartt je plná napätia, ako dobrá detektívka.

26.07.2020 06:00
debata
Tajný príbeh Foto: Slovart
tajny pribeh Tajný príbeh
Tajný príbeh autorka napísala ako osemnásťročná a odohráva sa v prostredí univerzity, kam si každý zo študentov prináša so sebou aj svoju minulosť. Svoj pôvod, rodinné prostredie, z ktorého vzišiel, a spoločenské postavenie. V nových kulisách sa však môže všeličo zmeniť a aj syn pumpára z čerpacej stanice sa môže vydávať za potomka naftového kráľa – veď tiež pracuje s pohonnými látkami.

Pre hlavného hrdinu Richarda Papena je vysoká škola vykúpením, z ubíjajúceho malomesta a z nižšej spoločenskej vrstvy ho vyvedie do oslnivého sveta inteligencie a vzdelania, navyše spojeného s neslýchaným bohatstvom. Richarda tento svet oslní natoľko, že nezbadá náznaky nebezpečenstva.

Od začiatku ho priťahuje skupinka výnimočných študentov, ktorí sa od ostatných odlišujú už na prvý pohľad. Hoci každý z nich je iný, predsa majú niečo spoločné: pohybujú sa životom s noblesou. Všetci študujú gréčtinu, pretože si ich do svojho seminára osobne vybral svojský profesor klasických jazykov. Je ich iba päť a Richardovi sa súhrou okolností podarí dostať sa do tohto V.I.P. klubu, ktorý existuje akoby mimo diania na univerzite, ako svet sám osebe. Na príjemných prednáškach v útulnej pracovni svojho učiteľa rozoberajú starú grécku gramatiku, literatúru, umenie aj filozofiu. Táto zvláštna záľuba v starom, mŕtvom svete na prvý pohľad vyzerá ako veľmi ušľachtilá, hoci nevýnosná zábava. Razí z nej však potuchlina a niečo zvrátené. Rovnako ako zo vzťahov vo vnútri tejto záhadnej skupinky.

Táto zvláštna záľuba v starom, mŕtvom svete na prvý pohľad vyzerá ako veľmi ušľachtilá, hoci nevýnosná zábava. Razí z nej však potuchlina a niečo zvrátené.

Navonok priateľskí a otvorení mladí ľudia obdivujú svojho učiteľa, ktorý ich láskavou rukou vedie za poznaním. Chvíľu trvá, kým pustia medzi seba nováčika, prišelca Richarda, ale nakoniec ho pozývajú aj na spoločné víkendy v honosnom vidieckom sídle a trávia spolu väčšinu času. Lenže aj tak majú pred Richardom svoje veľké tajomstvo.

Donna Tartt je zručná rozprávačka, ktorá vie čitateľa udržať v napätí. Celý román vystavala ako úprimnú spoveď hlavného hrdinu Richarda, ktorý sa po rokoch vracia do svojich spomienok, ktoré ho ťažia ako nočná mora. Z Richardovho rozprávania postupne spoznávame ostatné postavy príbehu, pričom autorka majstrovsky dávkuje znepokojujúce náznaky blížiacej sa tragédie. Čím hlbšie Richard preniká do záhadného života svojich spolužiakov a učiteľa, tým viac dáva čitateľovi ako svojmu spovedníkovi tušiť predzvesť temného zločinu. Nič na tom nezmení ani fakt, že meno obete poznáme od samého začiatku. Zvrátenosť a dekadencia, prameniaca z pocitu výlučnosti, nie je v histórii ničím výnimočným, a títo študenti sú predsa v staroveku ako doma.

Donna Tartt o desať rokov neskôr vydala tiež román Malý kamarát (The Little Friend, 2002), oba, spolu s Tajným príbehom, preložili do vyše tridsiatich jazykov. Za tretí román Stehlík (The Goldfinch, 2013) dostala viacero literárnych ocenení a tiež prestížnu Pulitzerovu cenu (2014).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy