Knižné tipy pre deti

Príbeh Štefana Drca, ktorý vyhral kopu hnoja, inšpiratívna kniha o ľuďoch, ktorí sa ocitli na hranici života a smrti Nezničiteľní, cesta malej líštičky v knižke Ocko ma ľúbi alebo honba psieho kamaráta na potvorský vírus v knihe Pes Timo a fučivírus. Vyberte si!

07.08.2020 12:00
debata

Veselá kopa hnoja

Knižka Braňa Jobusa Ako vyhral Štefan Drco kopu... Foto: Slovart
Ako Stefan Drco vyhral kopu hnoja Knižka Braňa Jobusa Ako vyhral Štefan Drco kopu hnoja

Dámy a páni, zoznámte sa s nešťastníkom, ktorý vyhral v tombole kopu hnoja. V novej knižke Ako vyhral Štefan Drco kopu hnoja (vydal Slovart) tento hrdina sedí na dvore a pozoruje, čo zaujímavé sa tam deje, lebo nevie, čo si s ňou počať. Zrazu vidí, že nie je sám, čo sa nevie rozkývať k rozhodnutiu. Kohút Fifinbrus sa rozhoduje medzi pýchou a pokorou, pavúk Motaj medzi lakomstvom a štedrosťou, komáre Mirnix a Dirnix medzi zradou a vernosťou. Knižka sa dá čítať obojstranne a každý príbeh má dva konce – jeden, keď si postava vyberie napríklad vernosť, striedmosť alebo pracovitosť, a druhý, keď sa rozhodne pre zradu, prejedanie alebo lenivosť. Fanúšikovia detských kníh Braňa Jobusa sa však nemusia báť, že by knižka bola príliš vážna – nechýba v nej všadeprítomný autorov humor, ktorý podčiarkujú aj vtipné ilustrácie Martina Ondrušeka.

Keď život visí na vlásku

Nezničiteľní Foto: Albatros
Neznicitelni obalka Nezničiteľní

Vo vydavateľstve Albatros vychádza krásna detská kniha Nezničiteľní o ľuďoch, ktorí sa ocitli na hranici života a smrti, no neprestali veriť, že ich nepríjemný zážitok bude mať rozprávkový koniec. Dych vyrážajúce príbehy od rešpektovaného britského autora Davida Longa s parádnymi ilustráciami Kerry Hydmanovej preložila Kristína Balalová. Počuli ste už o mužovi, ktorý pil žraločiu krv či dokonca vlastný moč? Alebo o pilotovi, ktorý padol do sopky? Či o žene, ktorá zamrzla, a predsa prežila? O doktorovi, ktorý operoval sám seba? Autor vybral príbehy, ktoré sa odohrali za posledných sto rokov na rôznych kontinentoch a v rôznych klimatických podmienkach. Skutočné príbehy skutočných ľudí, ktoré budú šokovať, inšpirovať a vzbudia úžas nad silou ľudského ducha. Kniha je určená pre deti od desať rokov a dopĺňa publikácie o rôznych velikánoch histórie príbehmi o obyčajných ľuďoch, ktorí dosiahli neobyčajné veci.

Honba na fučivírus

Pes Timo a fučivírus Foto: Artis Omnis
scan timo Pes Timo a fučivírus

Obľúbený hrdina Timo opäť zasahuje – v novinke Ľubice Bátoryovej Pes Timo a fučivírus, ktorá vychádza v Artis Omnis. Príbehy o Timovi sú inšpirované skutočnou rodinou Horvátovcov a ich skutočným psom Timom. Rodina má zmysel pre žarty, a tak prišla s príbehom o tom, ako vo vzduchu zrazu nelietajú včely, ale neviditeľný vírus. Malá tučná guľôčka, ktorú nemá nikto rád, zapríčiní, že školy aj škôlky ostanú zatvorené a zrušia sa všetky výlety. Pes Timo a jeho rodina sa novej situácii odhodlane postavia zoči-voči. Nasaďte si rúška za ušká, chystá sa honba na fučivírus. Ako si s ním Timo poradí? Knižka s ilustráciami Martina Luciaka je určená deťom od 5 rokov.

O ceste líštičky za ockom

Ocko ma ľúbi Foto: Ikar
Ocko ma lubi Ocko ma ľúbi

Ikar vydáva aj rozkošnú knižku od Izzyho Downa: Ocko ma ľúbi. Je o ockovi lišiakovi, ktorý chce ukázať najmenšej líštičke, ako veľmi ju ľúbi. Napíše jej preto niekoľko listov, vďaka ktorým ho má líštička v nezvyčajnej hre na schovávačku nájsť. Otvorte listy a sledujte cestu malej líštičky za ockom, ktorý ju ľúbi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #detské knihy #knihy pre deti #Jobus