Knižný tip Zory Handzovej: Synovia boha Slnka

Mocná ríša Inkov trvala síce iba 95 rokov, ale legendy o nej prežívajú dodnes. Najlepšie vám staré inkské príbehy rozpovie Češka Eva Farfánová Barriosová, ktorá prežila v Peru 28 rokov života a celý rok strávila na tajomnom Machu Picchu ako hlavná archeologička.

05.08.2020 16:00
scan sbs Foto:
Synovia boha Slnka
debata

Mocná ríša Inkov trvala síce iba 95 rokov, ale legendy o nej prežívajú dodnes. Najlepšie vám staré inkské príbehy rozpovie Češka Eva Farfánová Barriosová, ktorá prežila v Peru 28 rokov života a celý rok strávila na tajomnom Machu Picchu ako hlavná archeologička. Jej kniha Synové boha Slunce s podtitulom Vzestup a pád říše Inků vyšla v českom vydavateľstve Vyšehrad.

Synovia boha Slnka Foto: Vyšehrad
scan sbs Synovia boha Slnka

Inkská ríša priťahovala Európanov najmä kvôli zlatu. Pre Inkov zlato symbolizovalo ich vieru v boha Slnko, pre španielskych dobyvateľov majetok. Veľa ľudí pozná mystické Machu Picchu alebo záhadné obrazce na peruánskej púšti. Ríša Inkov je vyvrcholením vývoja, ktorý trval štyritisíc rokov, má svoje korene v mnohých indiánskych starých kultúrach, pripomína Eva Farfánová Barriosová.

V knihe Synovia boha Slnka nás prevedie troma storočiami jednej obdivuhodnej civilizácie od jej počiatkov, obdobím jej rozkvetu až po jej zánik. Vďaka odbornému pohľadu archeologičky získa čitateľ zaručene overené fakty. Kto hlbšie prenikne do súvislostí, dokáže si tento nám neznámy svet vychutnať ešte viac.

Kniha predstavuje Peru ako nádhernú krajinu s ešte panenskou prírodou. Jej príťažlivosť spočíva najmä v jej rôznorodosti. Obyvatelia Peru žijú v troch odlišných zemepisných zónach: pobrežie, hory a prales. V každej z nich vznikali iné kultúry, ktoré však spolu komunikovali. „Len málo krajín na tejto planéte má takú dlhú a úžasnú minulosť a len málo krajín dalo svetu toľko užitočných plodín, bez ktorých by sme si náš život už vôbec nevedeli predstaviť,“ píše autorka.

Vyspelé poľnohospodárstvo, ktoré dokázalo vyšľachtiť kukuricu, bavlnu aj viac ako 2,5 tisíca druhov zemiakov, je len jedným z prejavov kultúry obyvateľov Peru. Patrí k nim aj rozvoj remesiel vrátane výroby textílií s náboženskými motívmi, prekrásnej keramiky aj umeleckého spracovania zlata. Nepovedali by ste, že hrnčiari môžu zanechať svedectvo o ľudskom nešťastí pred tisícročiami, peruánska keramika zobrazuje nielen výjavy z bežného života, ale aj slepcov, chromých či zmrzačených ľudí. Zlaté predmety, ktoré patrili výhradne vládcom a ich rodinám alebo slúžili pri náboženských obradoch, mali pre ich civilizáciu mimoriadne silný duchovný rozmer. Eva Farfánová Barriosová oboznámi čitateľa so spôsobom života Inkov, so štruktúrou ich spoločnosti, ekonomikou a zvláštnu kapitolu tvoria inkské cesty ako dopravné tepny ríše. Okrem zlata nám dodnes vyráža dych dômyselná architektúra Inkov. Aj v Peru sú pyramídy, dokonca staršie ako tie egyptské. Prví Španieli v nich videli dielo démonov, pretože neverili, že by niečo také mohol postaviť človek bez pomoci ťažných zvierat, ktoré Indiáni nemali, a kolesa, ktoré nepoznali.

Ako bola organizovaná spoločnosť Inkov, aká u nich platila hierarchia, aké pravidlá či trestné právo? Na akej úrovni bola u Inkov veda, medicína, astronómia, matematika a účtovníctvo? „Pre nás jedna a jedna sú vždy dve, ale v Andách platilo, že číslo jeden predstavuje neužitočnosť a nerovnováhu, preto nemôže existovať bez svojho protikladu,“ približuje autorka. Inkovia používali mimoriadne presný kalendár, postavený na pravidelných astronomických pozorovaniach, na rátanie daní si viedli svoje „účtovné knihy“, používali počítadlo a dômyselné uzlové záznamy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Synovia boha Slnka #Eva Farfánová Barriosová