Knihu o sexuálnom násilí Bez súhlasu.txt pokrstia diskusiou

Hovoriť o násilí bez toho, aby sme hovorili o štruktúrach a inštitúciách, ktoré ho legitimizujú a bagatelizujú nie je možné. Knihu zaoberajúcu sa kultúrou znásilnenia pokrstia dnes o 19. h v Novej Cvernovke.

12.08.2020 10:00
debata
Potulná galéria brázdi Slovensko. Umelci šíria... Foto: Apart
bez-suhlasu apart Potulná galéria brázdi Slovensko. Umelci šíria osvetu a nabádajú ľudí kriticky myslieť.

Bez súhlasu.txt je v poradí už štvrtou knihou česko-slovenskej edície.txt vydávanej v rámci spolupráce kultúrno-spoločenského mesačníku Kapitál, umeleckého kolektívu APART a združenia pre výskum a kolektívnu prax Display.cz.

V rámci večera bude editorka knižky Veronika Valkovičová debatovať s Máriou Vítekovou z Národnej linky pre ženy, na ktorých je páchané násilie a s poradkyňou a sociálnou pracovníčkou Ivanou Klimentovou. Hovoriť budú o posilnení pomoci pre ľudí, ktorí zažili alebo zažívajú násilie. Obe sa dlhodobo venujú problematike intímneho partnerského i nepartnerského sexuálneho násilia. Počas debaty sa podelia o skúsenosti zo svojej praxe a o to, ako vnímajú slovenskú „kultúru mlčania“.

Monografia Bez súhlasu.txt je súborom siedmych textov desiatich autoriek, ktoré v prostredí Slovenska a Česka pojednávajú o kultúre znásilnenia. Hovoria o postojoch, predstavách a predsudkoch, ktoré máme o sexuálnom násilí a ktoré prispievajú k tomu, že sa sexuálne násilie a obťažovanie v našich komunitách beztrestne deje aj dnes.

Kultúra znásilnenia má vplyv na to, ako sa ľudia, ktorí zažili násilie, vyrovnávajú so svojou situáciou, či vyhľadávajú pomoc a dotazujú sa po spravodlivosti. Napriek tomu, že je sexuálne násilie spoločensky odsudzované, pretrváva kultúra znásilnenia, sexistické predsudky o obeti znásilnenia. Čsto je totiž vina pripisovaná obeti.

Autorky knižky Bez súhlasu.txt píšu o skúsenostiach z rôznych oblastí poskytovania starostlivosti a advokácie. Rozprávajú o tom, ako sa mýty o sexuálnom násilí udržiavajú v náboženskom učení, či ako ticho o sexuálnom násilí vedie k neviditeľnosti tých, ktorí násilie zažili. Píšu o rôznych komunitách, o trans ľuďoch na Slovensku, či o ženách migrujúcich do Európy, ktoré unikajú pred násilím, ktoré sa zriedka zastaví po prekročení hraníc.

Hovoria o tom, ako médiá využívajú trópy nahých mŕtvych ženských tiel s cieľom predávať vysávače, no aj o tom, aké to je vypovedať o svojej skúsenosti s násilím na polícii a hovoriť o nej v slovenskom online priestore. V neposlednom rade chce táto kniha poukázať na to, že „nezúčastnený divák či diváčka“ neexistuje, pretože aj mlčanie je spôsob reakcie. Hovoriť o násilí bez toho, aby sme hovorili o štruktúrach a inštitúciách, ktoré ho legitimizujú a bagatelizujú nie je možné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne násilie #Nová Cvernovka ##meetoo