Božena Plocháňová nakreslila Danku a Janku, Opice z našej police i karikatúry do Roháča

Nedávno som išla autom po Šancovej ulici a ako obyčajne som sa pozrela aj smerom hore, na posledné poschodie rohového domu na križovatke. Tam mala ateliér Božena Plocháňová-Hajdučíková, keď som s ňou pred rokmi robila rozhovor. Pomyslela som si, ako sa asi má a koľko už má rokov. Zaumienila som si, že sa na to pozriem. Prešli dva dni, a zo smutných súvislostí som sa dozvedela, že 91-ročná výtvarníčka zomrela v utorok 11. augusta ráno.

14.08.2020 08:00
danka a janka-mala2 Foto:
Ilustrácia Boženy Plocháňovej z knižky Danka a Janka.
debata (1)

Na stretnutie v pracovni tejto veselej ženy mi zostala veľmi pekná spomienka. Pociťovala som nielen presvetlený priestor, ale spoznala som aj presvetlenú osobnosť. Božena Plocháňová-Hajdučíková mi s úsmevom porozprávala o svojom živote, tvorbe, názoroch, a najmä o priateľoch a spolupracovníkov.

Ilustrátorka Božena Plocháňová-Hajdučíková na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Nostalgia, rohac, plochanova Ilustrátorka Božena Plocháňová-Hajdučíková na snímke z roku 2009 vo svojom ateliéri.
Ilustrácia z knižky Kristy Bendovej Opice z... Foto: BUVIK
20-21-opice-SKEN Ilustrácia z knižky Kristy Bendovej Opice z našej police.

Štyri desaťročia pracovala v humoristickom časopise Roháč a mala na to obdobie úžasné spomienky. Prekvapilo ma, že sa narodila v Prahe (2. januára 1929) a že sa na Slovensko vlastne „privydala“. A bolo to dobre pre obe strany. Božena Plocháňová si Slovensko veľmi obľúbila, cítila sa tu dobre, mala úspech. Do našej kultúry zasa vniesla špecifický, možno aj trocha švejkovský humor.

Božena Plocháňová ilustrovala knižku Hany...
20-stopel 1x Božena Plocháňová ilustrovala knižku Hany Ponickej O Štoplíkovi, kým do školy nechodil.

Však aj jej nezabudnuteľný komiks Bill a Mary bol zrejme vrchnosti ponúkaný ako ironizovanie divokého západu, ale pranieroval najmä naše vlastné povahy a hriechy.

Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Čo sa...
20-cosa slusi Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Čo sa sluší a čo nie.

Prvá karikaturistka

Kreslený prejav Boženy Plocháňovej bol milý a pôsobil láskavo. Vedela však vystihnúť, čo bolo treba vysmiať a skarikovať. Niet sa teda čo čudovať, že sa stala vlastne prvou našou profesionálnou karikaturistkou. Začalo sa to v humoristickom časopise Roháč, na začiatku päťdesiatych rokov, keď bol šéfredaktorom výtvarník Štefan Bednár, otec spisovateľa Vlada Bednára, ktorý mal – ale to už bola mladšia generácia – tiež blízko k humoru. Svedčí to však o tom, že na Slovensku majú ľudia zmysel pre humor a títo ľudia sa nachádzajú a spolupracujú.

Tak aj mladá výtvarníčka začala kresliť pre Roháč. Jej prvý manžel Anton Hajdučík bol s Bednárom kamarát a priviedol do redakcie aj svoju ženu. Manželia sa zoznámili ako spolužiaci na umeleckej škole v Prahe a spolu prišli do Bratislavy. Spočiatku však Božena skúšala aj iné formy obživy, dokonca tancovala v divadle.

Tu sa možno treba zmieniť, že umelkyňa sa v živote vydala tri razy, veď aj bola pôvabná, a najmä veľmi príjemná. S takouto náturou dobre zapadla aj do redakčného kolektívu časopisu Roháč, v ktorom v priebehu rokov pracovali mnohí významní spisovatelia a výtvarníci. Na tie časy rada spomínala a sympatické bolo, že svoje poslanie nepreceňovala ani nepodceňovala.

Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Astrid...
20-pipi Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Astrid Lindgrenovej Slávnosť u Pipi Dlhej Pančuchy.

Hovorila o tom, že jej nápady sa rodili z redakčných debát a diskusií, že námety vymýšľali často všetci spolu. Tak sa rozvíjal napríklad aj už spomenutý slávny komiks Bill a Mary, ktorý na začiatku vymyslela Milka Lopašovská-Kostrová (manželka básnika Jána Kostru) a ktorý potom pretrval desaťročia.

Ľudia si postavičky Billa a Mary veľmi obľúbili a na Roháč sa čakalo aj kvôli nim. Môže sa zdať čudné, že v tých rokoch bol obľúbený práve oficiálne vydávaný humoristický časopis, ale vždy záleží na tom, akí ľudia čo robia. Redaktori Roháča boli vtipní, inteligentní a vedeli to šikovne uhrávať aj s režimom.

Nevyhli sa povinným jazdám, útokom na obludu imperializmu a podobne, ale prevažoval ľudský a múdry humor. Však ho tam pestoval aj Viktor Kubal, pracovala tam vynikajúca spisovateľka Klára Jarunková a slávny aforista Tomáš Janovic, Mikuláš Sliacky, Milan Vavro, Peter Petiška a ďalší humoristi. Roháčom prešiel skoro každý. Časopis zohrával pozitívnu úlohu a pre čitateľov bol povzbudením. Dokázal si vystreliť aj z vecí, ktoré boli nedotknuteľné. Však to bolo často práve v spôsobe stvárnenia: v kresbách sa dalo čítať akoby medzi riadkami, a to Plocháňová vedela.

Kamarátka Kristy Bendovej

Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Márie... Foto: Mladé letá
danka a janka-obalka-mala Božena Plocháňová ilustrovala aj knižku Márie Ďuríčkovej Danka a Janka.

Božena Plocháňová patrila do spoločnosti slovenských umelcov, ktorí sa v tých časoch navzájom dobre poznali a stýkali sa, častejšie, ako je to teraz zvykom, bolo aj viac času. Medzi jej priateľky patrila aj Krista Bendová, a tak spontánne vytvorili tandem, ktorý stvoril knihu Opice z našej police. Ilustrovala aj príbehy o Štoplíkovi od našej disidentky Hany Ponickej alebo populárnu knižku Márie Ďuríčkovej Danka a Janka.

Mária Ďuríčková bola vážna pani, skôr učiteľský typ, a tak si viem predstaviť, ako sa jej muselo dobre pracovať s beťárskou Boženou Plocháňovou, ktorá všetko odľahčila. A asi nikto iný by nenakreslil také milé dievčatká s okrúhlymi tvárami a veselými očkami ako Božena Plocháňová. Veď aj ona sama tak vyzerala a nakreslila to asi podľa seba.

A v takom duchu kreslila aj Pipi Dlhú pančuchu, však je to všetko jedna fajta. Božena Plocháňová-Hajdučíková odišla, ale jej čarovné kresby zostávajú chvalabohu s nami a rozveseľujú svet.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #karikatúry #Božena Plocháňová #Roháč #Danka a Janka