Dievčatám sa v meste prihodí čokoľvek

Nemusíte žiť ako slušné dievča, aby sa z vás stal dobrý človek. Asi taký je odkaz autorky bestsellerov Jedz, modli sa a miluj a Podstata všetkých vecí v jej novom románe Mesto dievčat. Elizabeth Gilbertová nás tentoraz zavedie do vzrušujúceho sveta revuálnych tanečníc, divadla a nekonvenčnej morálky New Yorku 40. rokov.

15.08.2020 12:00
debata
Mesto dievčat Foto: Slovart
mesto dievcat Mesto dievčat

Hovorí sa, že svoju rodinu si človek nevyberá, ale Vivian Morrisovej sa to podarilo. Odcudzenie vo vzťahu k rodičom a bratovi a nudný život malomesta vymenila za zaujímavý život a skutočné hlboké vzťahy. Obklopila sa rodinou, ktorú si sama vytvorila. Dovolila si ten luxus žiť podľa vlastných predstáv a ešte si k tomu užila veľa zábavy. Ale nebolo to bez modrín.

Keď Vivian vyhodili zo školy, rodičia ju poslali k nekonvenčnej tete Peg rovno do srdca New Yorku a do divadla, ktoré vedie. "Lily Playhouse nepripomínalo nič, nijaký svet, v ktorom som dovtedy žila. Bola to živá animácia nádhery a špiny, chaosu a zábavy – inými slovami, svet dospelých, ktorí vystrájajú ako deti. Bez poriadku a disciplíny, ktoré mi dovtedy vnucovala rodina a škola,“ spomína hlavná hrdinka a vedie nás po vzrušujúcej ceste plnej zábavy. Vzrušujúcej v každom smere. V tomto novom svete sa nikto nepokúšal zachovať normálny rytmus úctyhodného života a už vôbec sa neobťažoval, aby aspoň vzbudzoval taký dojem. Popíjanie a zábava boli na dennom poriadku. Jedlo sa iba niekedy. Všetci vyspávali do poludnia. Nikto nezačal pracovať v konkrétnom čase, no nedá sa povedať, že by niekto úplne prestal pracovať. Vivian rýchlo pochopila, že nijaká autorita nebude kontrolovať jej príchody a odchody, a to ju ohromilo tak, až sa jej z toho zakrútila hlava. Nikomu sa nemusela spovedať, nič sa od nej neočakávalo – bola slobodná! Dievčatám sa v meste prihodí čokoľvek. Lenže to, čo sa prepečie chlapcom, dievčatám nikto neodpustí.

Keď sa mladá a neskúsená slečna dostane do veľkého mesta, čakajú na ňu nebezpečné nástrahy. A keď si za zábavou vyrazia dve mladé a pekné dievčatá, problémy priam privolávajú. Mesiace a mesiace prežila Vivan ako v opojení – a to aj doslova. Bola taká zaujatá zábavou, že si sotva všimla, že sa blíži vojna. Hoci do Ameriky výstrely a letecké nálety doliehali len z veľkej vzdialenosti, napokon zaútočili s plnou silou. A neobišli ani Vivian.

Najprv však musela prežiť svoju vlastnú, súkromnú katastrofu, po ktorej len o vlások unikla – manželstvu. Prečo unikla? Pretože medzi manželstvom a slobodou cítila rozdiel asi ako medzi sirupom proti kašľu a šampanským. "V živote viem dobre robiť iba dve veci: sexovať a šiť!“ vyhlásila o sebe Vivian. "Ešteže si zarábaš tou správnou,“ poznamenala jej priateľka. Keď šila šaty pre iné ženy, chcela, aby pristali nielen ich postave, ale aj povahe. S ihlou a niťou vedela robiť zázraky. A rovnako si dokázala z útržkov ušiť svoj život tak, aby jej sadol.

Nekonvenčná komunita okolo hlavnej hrdinky akoby predznamenala blížiacu sa revoltu 60. rokov. Sexuálna revolúcia? Užívala si ju od samého začiatku. Homosexuálne dvojice žijúce ako manželia? Feminizmus a slobodné matky? Únik pred konfliktmi a nenásilný odpor? Veď to všetko vymysleli ľudia okolo nej! A tí ju naučili jednu dôležitú vec: keď raz mám niekoho rada, mám ho rada navždy, nech už sa prihodí čokoľvek. A že nemusíte žiť ako slušné dievča, aby sa z vás stal dobrý človek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy