Knižnice zachraňujú dary

Menej ako polovica (46 percent) knižničného fondu v slovenských knižniciach v roku 2019 pribudla prostredníctvom nákupu. Ďalšie zdroje boli dary (36 percent), ďalej povinné výtlačky (desať percent) a iné zdroje (osem percent). Vyplýva to z Revízie výdavkov na kultúru, ktorú pripravil Inštitút kultúrnej politiky (IKP) v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze.

17.08.2020 08:00
študentka, knihy, knižnica, učenie, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa autorov revízie sú prostriedky na nákup knižničného fondu také nízke, že ak by viaceré typy knižníc nedostávali tituly do daru a cez povinné výtlačky, ich fond by sa časom prirodzeným úbytkom znižoval. Podľa analytikov verejným knižniciam chýba na nákup nových kníh 1,8 až 5,5 milióna eur a navrhujú dofinancovať dotáciami štátu sieť nosných knižníc v sume 2,2 milióna eur.

Analytici tiež upozorňujú, že súčasný systém povinných výtlačkov periodík a neperiodík je neopodstatnene široký, pričom zákonná povinnosť sa dodržiava maximálne na 50 percent. Slovenskí vydavatelia sú povinní na vlastné náklady poskytnúť všetky publikované knižničné jednotky štyrom až deviatim knižniciam v štyroch až jedenástich kusoch v závislosti od ich nákladu a typu, pri knihách či regionálnej pôsobnosti, pri periodikách do troch dní od začiatku ich verejného šírenia.

V roku 2018 boli odovzdané výtlačky periodických a neperiodických titulov v hodnote približne 856-tisíc eur. Nie všetci vydavatelia však svoju povinnosť splnili. Pri 100-percentnom plnení by sa táto suma zvýšila na minimálne 1,66 milióna eur. Revízia preto odporúča znížiť povinnosť odovzdávania povinných výtlačkov na dva kusy plus digitálnu kópiu s cieľom ich archivácie pre budúcnosť.
debata chyba
Viac na túto tému: #knižnice