Prečo majú ženy v socializme lepší sex

Prečo majú ženy v socializme lepší sex? A majú ho vôbec lepší? Knižná novinka z vydavateľstva Literárna bašta s lákavým, až bulvárnym názvom odpovedá aj na tieto otázky. Už podtitul však uvedie veci na pravú mieru: kniha prináša argumenty pre ekonomickú nezávislosť žien. Na vzrušujúcom zážitku z jej čítania to však nič neuberá.

22.08.2020 06:00
debata (16)
Kristen R. Ghodseeová: Prečo majú ženy v... Foto: Literárna bašta
preco-maju-zeny-v-socializme-lepsi-sex Kristen R. Ghodseeová: Prečo majú ženy v socializme lepší sex

Ako súvisí platená materská dovolenka, liberálne rozvodové právo, dostupné zdravotné a dôchodkové poistenie a štátom platené škôlky s kvalitou sexu? Ukazuje sa, že veľmi. Čím viac sociálnych istôt si žena užíva od štátu, tým väčšmi si môže užívať partnerský vzťah podľa svojich predstáv. Štát môže ženu zbaviť ekonomickej závislosti od muža, a v tomto ohľade sa socializmu podarilo "predbehnúť“ kapitalizmus.

Provokatívne tvrdenie? Americká univerzitná profesorka Kristen R. Ghodseeová sa 20 rokov zaoberá postavením žien v bývalých socialistických krajinách Európy pred a po páde Berlínskeho múru, teda za "štátneho socializmu“, a v časoch obnoveného kapitalizmu. Svoje tvrdenia opiera o výsledky mnohých prieskumov. Sú medzi nimi aj také, ktoré vyhodnocujú spokojnosť žien so sexuálnym životom, aj tie, kde muži aj ženy hodnotia inštitúciu manželstva, homosexualitu či prostitúciu.

Čím viac sociálnych istôt si žena užíva od štátu, tým väčšmi si môže užívať partnerský vzťah podľa svojich predstáv.

Podľa ekonomickej teórie sexuality je v kapitalizme sex tovarom ako hocičo iné: ženy sex ponúkajú, muži ho kupujú a platia zaň inými službami a tovarmi, napríklad manželstvom, finančným zabezpečením a podobne. Obom stranám ide o čo najvýhodnejší obchod.

V tomto svetle celkom inak vyznievajú fakty, že v bývalom Západnom Nemecku do roku 1957 potrebovala žena súhlas manžela, aby sa mohla zamestnať niekde inde mimo domácnosti, a až do roku 1977 jej podľa zákona práca nesmela zasahovať do vykonávania povinností v domácnosti (!), že vo Švajčiarsku dostali ženy volebné právo až v roku 1971 (!). A že v USA dodnes nemajú národný zákon o platenej rodičovskej dovolenke a ak žena nepracuje, zdravotné poistenie získa len cez manželovho zamestnávateľa. Taká žena si dobre rozmyslí, či zo zlého vzťahu odíde a vydá sa nechránená sociálnymi istotami vlastnou cestou… Ekonomická nezávislosť žien však prispela k vytvoreniu kultúry, v ktorej sa o sex partneri skôr delia ako o spoločný zážitok, než že by sa predával, konštatuje autorka.

Kristen Ghodseeová pripomína aj mnohé historické súvislosti, ktoré ovplyvňovali postavenie žien v krajinách "štátneho socializmu“. Napríklad že Lenin v sovietskom Rusku v roku 1920 ako v prvej krajine na svete zlegalizoval potrat a ešte aj v silno katolíckom Poľsku sa na školách vyučovala sexuálna výchova. Platená materská a škôlka, aj zdravotné a dochodkové poistenie boli dostupné, ženy nadobudli ekonomickú nezávislosť a sebavedomie.

Po roku 1989 sa v bývalých socialistických krajinách privatizovalo a spolu so súkromným vlastníctvom si prerážali cestu politici s obrazom "tradičnej rodiny“, v ktorom je žene najlepšie v kuchyni, v kostole a pri deťoch. Kapitalizmus v posteli ženám na Slovensku priniesol v roku 2019 sedem pokusov o obmedzenie reprodukčných práv a v dôsledku pandémie COVID-19 v karanténe stúpol počet obetí domáceho násilia. Stále viac sa hovorí o novej ekonomickej kríze a na tú vždy najviac doplatia slabší, pripomína v doslove prekladateľka Zuzana Szabóová.

Kristen Ghodseeová nezabúda na zverstvá, popravy, pracovné tábory a obmedzovanie slobody v niekdajšom východnom bloku. No s odvahou tvrdí: tento experiment nevyšiel, ale to neznamená, že máme zabudnúť na sociálne istoty, ktoré štátny socializmus ženám nepochybne prinášal. A na to nepotrebujeme autoritársky režim.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Kristen Ghodsee