Oslava desiatky najlepších slovenských kníh

Litera fest je tradičnou oslavou slovenskej literatúry a pripomína to najlepšie, čo sa v domácej literatúre urodilo za posledný rok. Festival je spojený s prestížnou slovenskou literárnou cenou Anasoft Litera a tento raz sa kvôli korone posunul z mája na lepšie časy. A tie nastali práve teraz.

24.08.2020 17:57
21 Anasoft knihy1-foto-Juraj Starovecky Foto:
Finálnu päticu najlepších slovenských kníh vyberie porota v septembri.
debata

Desiatku najlepších pôvodných prozaických kníh, ktoré vybrala odborná porota ešte vo februári, teraz hodnotili podľa obalu a budú ich súdiť podľa obsahu. A napokon z ich 4. septembra vyberú finálovú päťku.

Litera fest sa oficiálne začína v stredu 26. augusta o 18.30 v .klube pod lampou a do hlavného mesta prinesie sériu besied s úspešnými autormi a autorkami, ale aj videoseje a koncerty. Už teraz si však záujemcovia v Slovenskej národnej galérii môžu pozrieť niekoľko vystavených redizajnov kníh minuloročnej desiatky, ktoré navrhli študenti VŠVU. Dizajnéri Boris Meluš a Dávid Koronczi zhodnotili knihy aktuálnej desiatky Anasoft litera podľa ich obálok, sadzby či použitého písma. "Chceme tým poukázať na fakt, že v 21. storočí by už aj kvalita obsahu mala korešpondovať s formou a naopak,” vysvetľuje za organizátorov Simona Prokopec Fochlerová.

Združenie ars_litera, ktoré literárnu cenu Anasoft Litera organizuje, už počas celého leta vysielalo nominovaných spisovateľov a spisovateľky na cesty po Slovenskou od Pezinka po Humenné, do miest, kde to kultúrou za normálnych okolností žije, aby ju pomohli so svojimi čitateľmi a čitateľkami vzkriesiť. Počas karantény nominované knihy prečítali aj mladí dokumentaristi a vytvorili knihám a autorom z najlepšej desiatky krátkometrážne videoseje. Filmárske tímy Jana Bučka/ Michal Fulier, Miro Remo/ Miro Remo st. a Barbora Sliepková ich premietnu v prvý festivalový večer 26. augusta za sebou, ale s prestávkami.

Literárni vedci Vladimír Barborík, Zuzana Bariaková a Michal Jareš verejne zhodnotia obsahovú stránku nominovaných kníh v stredu 26. augusta tesne pred oficiálnym otvorením v .klube pod lampou. Od štvrtka 27. do soboty 29. augusta budú hlavným programom litera festu práve rozhovory s nominovanými autorkami a autormi. Koronakríza inšpirovala aj tému veľkej sobotnej diskusie Ako sa (ne)učí literatúra na stredných školách.

"Kvôli situácii sa na festival nedostavia ani pozvaní zahraniční hostia, Édourd Louis ani Olga Tokarczuk. No sme presvedčení, že slovenská literatúra má čo ponúknuť aj bez pomoci spoza hraníc,” dodala organizátorka ceny Anasoft litera Simona Prokopec Fochlerová.

Desiatka najlepších slovenských kníh 2020
1. Peter Balko: Ostrov, KK Bagala
2. Jana Bodnárová: Koža, Aspekt
3. Etela Farkašová: Hodiny lietania, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
4. Katarína Kucbelová: Čepiec, Vydavateľstvo Slovart
5. Silvester Lavrík: Posledná k.&k. barónka, Dixit
6. Zuzana Mojžišová: Modus vivendi, Artforum
7. Michaela Rosová: Tvoja izba, vlastným nákladom
8. Alena Sabuchová: Šeptuchy, Artforum
9. Víťo Staviarsky: Kšeft, Vydavateľstvo Staviarsky
10. Peter Šulej: Fytopaleontológia, Marečin PT
 
Program Litera festu v .klube pod lampou
 
Streda 26. augusta
17.00 – Súdime desiatku Anasoft litera 2020 podľa obsahu – diskutujú literárny vedec z Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied Doc. Mgr. Vladimír Barborík, CSc., vysokoškolská pedagogička z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici PaedDr. Zuzana Bariaková, PhD., literárny vedec a súčasne aktuálny člen poroty ceny Anasoft litera Mgr. Michal Jareš, Ph.D.
18.30 – Otvorenie litera festu
19.00 – Premiéry videoesejí o desiatich knihách nominovaných na cenu Anasoft litera 2020 – vyrobili: Jana Bučka/Michal Fulier, Miro Remo/Miro Remo st., Barbora Sliepková
20.30 – Koncert Blanch
 
Štvrtok 27. augusta
18.00 – Rozhovory s nominovanými autorkami a autormi – Etela Farkašová, Jana Bodnárová a Alena Sabuchová
20.30 – Koncert Martin Geišberg
 
Piatok 28. augusta
18.00 – Rozhovory s nominovanými autorkami a autormi – Peter Šulej, Katarína Kucbelová, Peter Balko a Víťo Staviarsky
20.30 – Performance ÔK (hudobný projekt Juraja Staviarskeho)
 
Sobota 30. augusta
5.00 – Premietanie Vyhlásenia piatich finalistov ceny René – Anasoft litera gymnazistov
 
16.00 – Ako sa (ne)učí literatúra na stredných školách – diskusia
18.00 – Rozhovory s nominovanými autorkami a autormi – Zuzana Mojžišová, Michaela Rosová, Silvester Lavrík
20.30 – Koncert Longital

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Víťo Staviarsky #Miro Remo #Peter Balko