Knižné tipy: Priemyselná Bratislava aj Nesbøvo Kráľovstvo

Priemyselná Bratislava sa dočkala druhého vydania knihy. Zaznamenáva industriálny rozmach mesta na prelome 19. a 20. storočia.

29.08.2020 07:00
debata

Autorkou knihy je Viera Obuchová. Továrne ako Dynamitka, Stollwerck, Patrónka, Kühmayerova továreň, Klingerka, Kablovka, Gumonka, Siemenska, Matadorka, Steinov pivovar či Marschallova továreň na koče, fabrika na kefy bratov Grünebergovcov ostali už len na starých fotografiách.

Jo Nesbø: Kráľovstvo Foto: Ikar
kralovstvo-jo-nesbo Jo Nesbø: Kráľovstvo

Jo Nesbø má novú knihu Kráľovstvo. Hrdinom tentoraz nie je fenomenálny vyšetrovateľ Harry Hole, ale mechanik Roy Opgard, ktorý žije na rodinnom statku v horách. Jeho brat Carl sa po rokoch vracia domov a z minulosti sa vynárajú šokujúce tajomstvá. V hre sú zrazu nielen doterajšie istoty a pokoj, ale aj ľudské životy. Z idyly uprostred prírody sa stáva temné miesto.

Kolektív autorov vydal pod hlavičkou Apart, Dysplay a mesačníka Kapitál knihu Bez súhlasu.txt. Napriek tomu, že je sexuálne násilie spoločensky odsudzované, kultúra znásilnenia znamená pretrvávanie sexistických predsudkov.

Súbor siedmich textov od desiatich autoriek, ktoré v prostredí Slovenska a Česka hovoria o postojoch, predstavách a predsudkoch o sexuálnom násilí, vďaka ktorým sa sexuálne násilie a obťažovanie beztrestne dejú aj dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jo Nesbo #knižné tipy