Šušťanie okolo literatúry: keď päť je viac ako desať

Zdá sa, že literárni vedci a kritici knihy nečítajú. Oni sa s nimi totiž hádajú či v lepšom prípade vedú s nimi dialóg. Najhoršie je, ak sa ten dialóg nadviazať nepodarí a kritik sa s knihou minie ako s niekým cudzím na ulici.

31.08.2020 06:00
21 Anasoft knihy1-foto-Juraj Starovecky Foto:
Z prvej desiatky kníh porota vyberie päť finalistov Anasoft Litera.
debata

Tak ponuku desiatich najlepších slovenských próz za minulý rok, nominovaných na literárnu cenu Anasoft Litera, hodnotili bývalí aj súčasní členovia poroty v .klube pod lampou.

Lenže ani samotní spisovatelia to nemajú ľahké. Napríklad Etela Farkašová, autorka nominovanej knihy Hodiny lietania, sa pri písaní so svojimi hrdinkami a hrdinami natoľko stotožní, že v nej napokon usadia a ostávajú aj dávno po tom, čo si kniha nájde svojich čitateľov. Jana Bodnárová, ktorá išla na trh so svojou Kožou, vníma ocenenie len ako krátku epizódu, po ktorej sa znova zavrie sama so sebou pri ďalšej práci. Alena Sabuchová sa zas musela naučiť neznáme nárečie, aby mohla počúvať a písať svoje Šeptuchy.

Aká ponuka sa teda tento rok prebojovala do prvej desiatky najlepších slovenských próz? Roky nie sú lepšie ani horšie, lepšie alebo horšie sú knihy, ako hovorí kritik Vladimír Barborík z Ústavu slovenskej literatúry. Každú porotu poteší, ak natrafí na dobrého nového autora, ako zas dodáva pedagogička z Univerzity Mateja Bela Zuzana Bariaková. Vlani bol veľkým objavom Ivan Medeši a jeho Jedenie, tento rok v súťaži debutujú Katarína Kucbelová so svojou prvotinou Čepiec a Alena Sabuchová so svojou druhou knihou Šeptuchy.

Zavedený autor či autorka to môžu mať v súťaži paradoxne ťažšie, pretože dobré meno im s každou novou knihou dvíha latku vyššie. Novinka však môže prekvapiť, už len tým, že stredná generácia sa snaží o autobiografiu a starší sa pokúšajú o fikciu, ako podotkol porotca Michal Jareš, hoci bývalo to skôr naopak.

V tohtoročnej ponuke najlepšej desiatky čitateľ nájde dokuromán, biografiu, ale aj folklór či fikciu, každý podľa svojho vkusu. Literárna cena pomáha slovenskú prózu zviditeľniť, robí okolo literatúry šum, ktorý upúta pozornosť. Ale skutočný rozhovor príde, až keď čitateľ knihu otvorí a v prstoch mu zašuštia jej stránky, zhodujú sa literáti. Slovensko nie je práve najväčšie a hoci sa nesúťaží o najväčší počet spisovateľov na štvorcový kilometer, keď ide o titul najlepšej prózy, päť (finalistov) môže byť viac ako desať. Ako to naozaj najlepšie z poslednej úrody.

Finálová päťka najlepších slovenských próz vydaných za minulý rok bude známa 4. septembra. Záujemcovia mohli spoznať nominované knihy a ich autorov počas štyroch večerov literárneho festivalu litera fest. Kto by chcel vedieť viac o základnej najlepšej desiatke slovenskej prózy, môže s ňou zoznámiť aj na facebookovej stránke Anasoft Litera, kde knihy a ich autorov predstavujú dokumentaristi prostredníctvom videoesejí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera