Poznáme päť najlepších kníh slovenskej prózy

Predstavte si, že by ste mali za pár mesiacov prečítať zhruba 200 kníh a potom z nich vybrať desať či dokonca päť najlepších. Takúto sizyfovskú prácu už 15 rokov vykonáva odborná porota, pravda, vždy v inom zložení, ktorá udeľuje slovenskú literárnu cenu Anasoft litera. Dostanú ju knihy a autori za najlepšie pôvodné prozaické literárne dielo vydané v uplynulom roku.

05.09.2020 05:00
debata
Katarína Kucbelová a jej Čepiec. Foto: Eva Benková
Kucbelova Katarina Katarína Kucbelová a jej Čepiec.

Úžasné na tejto cene nie je len to, že je jediná svojho druhu na Slovensku (veď čo by sme aj chceli vzhľadom na počet obyvateľov a počet vydaných kníh za rok…).

Sympatické na tejto súťaži je aj to, že nikto z nej nie je vopred vylúčený, porota posudzuje všetky vydané prozaické diela, ktoré vyšli na našom trhu za jeden celý rok, aj tie vydané vlastným nákladom.

Dokonca aj do oceňovania slovenských kníh sa môže zapojiť každý: porota vyberá najlepšiu desiatku, finálovú päťku aj laureáta či laureátku súťaže, ale hlasovať môžu aj čitatelia a čitateľky na internetovej stránke Anasoft litera.

A úplne perfektné na tom je, že udeľovanie takejto ceny rozvíri debaty okolo literatúry a čitateľom aj prekladateľom zo slovenčiny môže poslúžiť ako istá značka kvality.

Jana Bodnárová so svojou Kožou. Foto: Eva Benková
Bodnarova Jana Jana Bodnárová so svojou Kožou.

Desať dobrých, päť ešte lepších

Najlepšia desiatka ceny Anasoft litera je známa už od februára a práve včera nastala chvíľa, keď sa výber tých najlepších prozaických kníh ešte zúžil na päť finalistov. Kto sú tie najúspešnejšie slovenské spisovateľky a spisovatelia, ktorí sa so svojimi knihami dostali do finálovej päťky?

Na začiatok prezraďme, že v tomto ročníku súťaže už vo výberovej desiatke prevažovali ženy. Vo finálovej päťke teraz vyhrávajú na celej čiare: ženy spisovateľky napísali štyri z piatich najlepších slovenských próz a piata kniha je síce od mužského autora, no jej hrdinkou je žena. "Počas existencie tejto ceny bolo nominovaných spolu sedemdesiatsedem spisovateľov a spisovateliek, žien bolo dvadsaťosem.

Hlavnú cenu získalo deväť mužov a štyri ženy," hovorí riaditeľka Anasoft Litera Simona Prokopec Fochlerová. Historicky najúspešnejším autorom je Pavel Vilikovský, ktorý ako jediný získal cenu dvakrát a nominovaný bol osemkrát. Najúspešnejšou autorkou je Veronika Šikulová, ktorá všetky tri nominácie premenila na ceny – jednu hlavnú a dve od čitateľov.

Štyri ženy, jeden muž

Silvester Lavrík priviedok do finále Poslednú... Foto: Eva Benková
Lavrik Silvester Silvester Lavrík priviedok do finále Poslednú k.&k. barónku.

V abecednom poradí je prvou finalistkou súťaže Anasoft litera kniha Čepiec (vyd. Slovart) od Kataríny Kucbelovej. Porota ho predstavila ako dokuromán, ktorý rieši otázky osobnej, ale aj etnickej identity a zároveň otvára kontroverznú tému vzťahov väčšinového obyvateľstva a rómskej minority.

Druhou finalistkou je kniha Koža (Aspekt) – minimalistický román poetky aj prozaičky Jany Bodnárovej, ktorý sa neodohráva v slovenskom prostredí, ale v Nemecku v časoch Weimarskej republiky a prináša tému ženskej emancipácie.

Treťou finalistkou je Posledná k.&k. barónka (DIXIT), ktorej autorom je Silvester Lavrík. V jeho dokurománe sa stretávajú osobné dejiny s veľkými dejinami, autor vychádza zo životného príbehu Margity Czóbelovej, ktorá okrem iného zachraňovala diela impresionistu Ladislava Mednyánszkeho, ktorého aj osobne poznala.

Alena Sabuchová počúva Šeptuchy. Foto: Eva Benková
Sabuchova Alena Alena Sabuchová počúva Šeptuchy.

Šeptuchy (Artforum) v súťaži debutujúcej autorky Aleny Sabuchovej sú podľa poroty nespravodlivo prezentované len ako magický realizmus z poľsko-bieloruského Podlasia, hoci ponúka viacero línií – je to aj príbeh dospievania a hľadania vlastnej identity.

Posledná (do počtu, nie v poradí) je Tvoja izba Michaely Rosovej, vydaná vlastným nákladom, ktorá ponúka veľmi hlboký pohľad do vnútorného sveta. Viac sa o úspešných dielach vybraných do finálovej päťky dočítate na stránke súťaže Anasoft litera, kde sú autori a ich diela predstavené aj vo forme videoesejí.

Michaela Rosová vydala Tvoju izbu vlastným... Foto: Eva Benková
Rosova Michaela Michaela Rosová vydala Tvoju izbu vlastným nákladom.
Odborná porota ceny Anasoft litera tento rok pracovala v zložení Zuzana Belková, Lubomír Machala, Peter F. ‘Rius Jílek, Michal Jareš a Dado Nagy. Knihy, ktoré do finále nevybrali, stále bojujú o Cenu čitateľov, v ktorej možno hlasovať elektronicky na stránke Anasoft litera. Čitatelia môžu okrem finálovej päťky dať svoj hlas aj ďalším autorom a knihám z desiatky a to: Peter Balko: Ostrov (KK Bagala), Etela Farkašová: Hodiny lietania (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov), Zuzana Mojžišová: Modus vivendi (Artforum), Víťo Staviarsky: Kšeft (Vydavateľstvo Staviarsky), Peter Šulej: Fytopaleontológia (Marenčin PT).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera