Knižný tip Pravdy: Odkiaľ je život dokonalý?

Asi každý by sa rád pozeral na svet z miesta, odkiaľ je život dokonalý. Lenže ak sa raz narodíte na špinavom predmestí, kde dennodenne zápasíte nielen s nedostatkom peňazí, ale aj lásky a perspektívy, prehrávate už v momente svojho narodenia. Dá sa vôbec uniknúť bezútešnému zajtrajšku?

06.09.2020 10:52
debata
Silvia Avallone: Odkiaľ je život dokonalý Foto: Inaque
avallone odkial je zivot dokonaly - Silvia-Avallone Silvia Avallone: Odkiaľ je život dokonalý

Talianska spisovateľka Silvia Avallone je presvedčená, že áno. A tou únikovou cestou z biedy je podľa nej vzdelanie. Prezradila to v nedávnom rozhovore pre Pravda magazín, ale nájdeme ho aj v jej novom románe, ktorý nazvala Odkiaľ je život dokonalý. Práve preto je v jej podaní jedným zo symbolov biedy okrem nedostatku materiálneho aj rozbitá a nefunkčná verejná knižnica, odkiaľ si kedysi požičiavali knihy dvaja nerozluční kamaráti. Kým jednému Dostojevskij dal nádej, že ako gymnazista sa raz stane spisovateľom a priviedol ho k empatii, druhý si z neho odniesol len zločin a trest.

Aak sa raz narodíte na špinavom predmestí, kde dennodenne zápasíte nielen s nedostatkom peňazí, ale aj lásky a perspektívy, prehrávate už v momente svojho narodenia

Aj v slovenčine máme jedno príslovie, ktoré hovorí, že chudoba cti netratí. Väčšinou však dobre vieme, že je to lož. Presne na chudobnom a bohom zabudnutom predmestí súčasnej Bologne postavila Silvia Avallone svoje vymyslené sídlisko Labriola. Takéto sídlisko však môže stáť prakticky v ktorejkoľvek krajine, obohnané hradbou nerovnosti.

V jej románe sú hlavnými protagonistami dve dvojice z jedného mesta, a pritom z celkom iného sveta. A jeden mladík, ktorý tieto dva svety prepája. Päťka nie je do páru, a aj osudy hrdinov sa poriadne zamotávajú. Všetci túžia pozrieť sa na svet z miesta, odkiaľ sa im bude zdať aspoň na chvíľu dokonalý. Je na tom piatom, aby sa pokúsil o nemožné.

Adele je mladé, sotva osemnásťročné dievča a jej sny sú už poznačené pachuťou chudoby. Zúfalo sa bráni osudu a nechce dopadnúť ako jej mama, ktorú jej manžel opustilv,s námahou sa sama stará o dve dospievajúce dcéry a útechu a zmierenie so životom hľadá v zábavných televíznych programoch. Dievčatá si otca pamätajú len zo starých spomienok. Odcestoval? Alebo je vo väzení? A záleží na tom vôbec? Mladej duši áno, pretože túži veriť.

A tak sa Adele zamiluje, veď láska má k nádeji blízko. Jej milý chce tiež iný život, lenže bez nej. Opustí ju práve vo chvíli, keď je už tehotná. A napokon sa zdá, že mladá Adele bude ako cez kopirák opakovať osud svojej mamy: z jej chlapca je drogový díler a skončí vo väzení. Adele ostáva sama a s úžasom pozoruje nový život, ktorý v nej klíči. Svoje dieťatko ešte pred narodením pomenuje Bianca – ako niečo biele a čisté. Akoby mohla svojej dcére pripraviť rovnaký osud – bez otca a na chudobnom predmestí, odkiaľ niet úniku? Radšej sa jej chce vzdať hneď po narodení – s nádejou, že v novej rodine bude mať jej dieťa šancu na lepší život. Nájde v sebe silu a odhodlanie?

Dora je tridsiatnička a stredoškolská profesorka literatúry. Jej život je však poznačený veľkou traumou: okrem toho, že jej chýba jedna noha, chýba jej aj tehotenské brucho. Nemôže sa stať matkou. Dala by neviemčo za pozitívny tehotenský test, aký mladučkú Adele spočiatku šokoval. S manželom sa už roky márne snažia o potomstvo, hoci so všetkou medicínskou pomocou, a Dorino zúfalstvo z nenaplneného materstva jej už začína prerastať cez hlavu, až sa jej manzželstvo ocitne v troskách. Popri nekonečných peripetiách, ktoré musia absolvovať, keď sa chcú stať rodičmi, odhaľuje manželove skryté traumy z detstva.

A napokon je tu Adelin sused z predmestia a zároveň Dorin nadaný študent – ten, kto v sebe nosí nádej. Nádej, že z lavičky, odkiaľ je život dokonalý, dokážeme vstať a vykročiť.

Kniha Odkiaľ je život dokonalý vyšla v preklade Ivany Dobrakovovej vo vydavateľstve Inaque.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy