Peter Šrank - Ako som prišiel o panenstvá. Láska rodí v každom veku iné ovocie

Práve vyšla novinka Ako som prišiel o panenstvá slovenského autora, ktorý sa volá Peter Šrank. Je to príbeh 15-ročného chalana menom Pyko, ktorý má naj kamoša z detstva Rafa a spoločne, aj zvlášť objavujú lásku, sex, majú hanbaté myšlienky, predstavy, nachádzajú pikantné fotky. Je to príbeh o premene chlapca na muža.

22.09.2020 06:00
debata

Doma som si povedal, že sa z toho všetkého vypíšem. Znovu som sa vrátil k denníku, do ktorého som si stručne zapisoval, čo sme s Nikolou zažili. Každý deň som jeden krátky zápis prepísal čo najpodrobnejšie. Do detailov. Zameral som sa na to pekné. Tak, aby som mal pri písaní stále úsmev na tvári. Darilo sa mi. Pri pomyslení na Nikolu som sa začal usmievať. A začal som jej rozumieť. A túžil som s ňou byť.

Peter Šrank - Ako som prišiel o panenstvá. Foto: IKAR
Peter Šrank, Ako som prišiel o panenstvá Peter Šrank - Ako som prišiel o panenstvá.

Ako som prišiel o panenstvá z vydavateľstva Ikar je príjemné čítanie pre ženy i mužov. Príbeh o vzťahu mladého muža k ženám. O láske, vzťahoch, partnerstvách. O objavovaní. Ale tiež o úcte a rešpekte, ktorý by sme my muži mali pociťovať k ženám. Jedna z postáv románu povedala, že láska rodí v každom veku iné ovocie… A najdôležitejšie je vychutnávať si ten cit, oddať sa tomu druhému, milovať a byť milovaný.

Pre Pyka sa láska stáva akoby prvou zakaždým, keď sa s ňou stretne. A pritom jeho skúsenosti s dievčatami a mladými ženami nie sú sentimentálne. Prýšti z nich život, mladosť, dravosť a len občas trpké poznanie, že niekedy ani ten najvrúcnejší cit nezachráni milovanú bytosť. Príbehy majú iskru, sú skvele napísané, pútavé, neraz vtipné, nežné a láskavé. Nechýba im prekvapivá pointa a vyvrcholenie, ktoré pobaví.

„Pyko zažíva svoje lásky romantickejšie ako možno zvyknú tínedžeri v jeho veku. Je tolerantný, ústretový k svojím priateľkám… My muži sme akosi stavaní do úlohy lovca a nie záhradkára. Aj Pyko, nech robí čo robí, stále je len akýmsi záhradkárom a nie lovcom žien,“ vysvetľuje autor.

Peter Šrank má slabosť na Balkán, aj preto sa posledná časť odohráva vo vojnovej Juhoslávii. Pochodil všetky krajiny bývalej Juhoslávie, zhováral sa s ľuďmi, vnímal ich bolesti z obdobia vojny, aj radosti, ktoré dokážu nachádzať v živote. „A keď som rozmýšľal o závere, poslednej poviedke knihy, sadlo mi to do seba. Napadlo mi – áno, na pozadí vojnového konfliktu sa dá rozohrať pekný príbeh o láske. A navyše to bude autentické, keďže som tie oblasti viackrát prešiel,“ dodáva autor.

Peter Šrank Foto: IKAR
Peter Šrank Peter Šrank

V jednej poviedke je krásne rozohrané namotávanie – častejšie muži namotávajú ženy, ale v tomto prípade to bolo opačne. Černošská artistka z cirkusu Saida doslova namotáva a mystifikuje Pyka…a ten záver vás naozaj pobaví. Škodoradostne sa budete pochechtávať…

„Láska rodí v každom veku iné ovocie,“ povedal. „Je pekné, ak si ho človek vychutnáva s niekým zo svojej generácie. Ibaže takto prichádza o dve rozdielové príchute. Hlavne tá mladá a tá stará, alebo skôr zrelá láska, sú veľmi rozdielne. Aby bola zachovaná rovnováha sveta, mal by sa mladý človek aspoň raz zaľúbiť do niekoho zrelého, až potom si užívať svoje generačné lásky. Tých môže zažiť aj sto, stále to však bude len jedna, lebo sú rovnaké. A napokon by sa mal ako zrelý zaľúbiť do niekoho mladého. Iba tak zostane zachovaný základný princíp prírody – magické číslo tri. Tri etapy života, traja králi, tri časti správneho príbehu, tri lásky.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar