Je tu Čitateľský oriešok 7

Hľadáte cesty, ako podporiť u svojich žiakov pozitívny vzťah ku knihám? Radi by ste sa presvedčili, či prečítaným textom skutočne rozumejú? Vymýšľate spôsoby, ako rozvíjať ich fantáziu? Učiteľom v tom už sedem rokov pomáha celoslovenská čitateľsko-výtvarná súťaž Čitateľský oriešok.

28.09.2020 14:00
2-FB-banner-800x533-oriesok-7 Foto:
Tvárou Čitateľského orieška je herec Juraj Kemka.
debata

Žiaci prvého, druhého, tretieho a štvrtého ročníka základných škôl na Slovensku sa môžu aj v tomto školskom roku prihlásiť do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže s názvom Čitateľský oriešok 7. Najväčšiu súťaž, ktorá už po siedmy raz rozvíja u žiakov čítanie s porozumením a fantáziu, prináša do slovenských škôl opäť odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko. Tvárou tohto ročníka súťaže je obľúbený herec Juraj Kemka.

„Úspešné zvládnutie čítania s porozumením v nižších ročníkoch ovplyvňuje výsledky žiakov v v ďalšom štúdiu. Vďaka súťaži rozvíjame u detí nižších ročníkov čítanie s porozumením, prácu s textom, ale takisto aj ich kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu, vnímanie medzipredmetových vzťahov… A robíme to zábavnou formou, čo oceňujú nielen samotné deti, ale aj ich učitelia, ktorým takto pomáhame rozvíjať kompetencie detí aj spestriť vyučovanie,“ povedala Mgr. Mira Schrimpelová Bianchi, konateľka RAABE Slovensko. Ako dodala počas predchádzajúcich šiestich ročníkov sa do súťaže zapojilo vyše 130 000 žiakov základných aj špeciálnych základných škôl na Slovensku.

Podstatou súťaže je, že žiaci na prvom stupni spolu so svojimi učiteľmi čítajú pútavé príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta na hodinách a následne odpovedajú na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj porozumeli. Tým sa však zábava nekončí. Súťaž vyvrcholí 29. januára 2021, dokedy musia žiaci dva prečítané príbehy pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premeniť do podoby jedného jediného výkresu. Žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najoriginálnejších kresbách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čiteteľský oriešok