Mari Jungstedtová je nová hviezda severského krimi: Jej švédsky detektív Knutas nie je žiaden skrachovanec

Severské krimi obohatil nový detektív. Volá sa Anders Knutas a v románoch Mari Jungstedtovej vyšetruje vraždy na malebnom švédskom ostrove Gotland.

29.09.2020 13:00
Mari Jungstedt Foto:
Autorka knihy Nevidený Mari Jungstedtová.
debata

Hoci sme zvyknutí na špecifických hlavných hrdinov detektívnych románov – skrachovancov s pohnutou minulosťou, s rôznymi zlozvykmi a nezvyčajnými metódami vyšetrovania, tento je pomerne obyčajný.

Autorka knihy Nevidený Mari Jungstedtová je... Foto: Slovart
29 kniha nevideny Autorka knihy Nevidený Mari Jungstedtová je jedna z najúspešnejších spisovateliek súčasnosti, jej knihy vyšli v 20 krajinách sveta a iba vo Švédsku sa predalo päť miliónov výtlačkov jej kníh.

Pôsobí v historickom mestečku Visby a je to chlapík žijúci v harmonickom manželstve, s chápavou partnerkou, s ktorou – za ideálnych okolností – rád po večeroch preberá svoje prípady. Jeho žena mu radí a má zaujímavé postrehy, ktoré ho vo vyšetrovaní posúvajú dopredu. Knutas máva pri práci v ústach často zavesenú fajku, s ktorou sa zvyčajne iba tak pohráva, napcháva ju tabakom a cmúľa, aby sa vyhol rakovine pľúc. Zapáli ju iba v mimoriadne stresujúcej situácii.

Ostrov hrôzy

Na prelome jednej jari a leta sa také situácie začnú valiť jedna za druhou, ako sa dočítame v detektívnom románe Nevidený. Celý tím detektíva Knutasa je v pozore. V lesíku pri pláži sa totiž tesne pred otvorením turistickej sezóny nájde nahé telo mŕtvej ženy, dosekané sekerou. V ústach má vložené nohavičky.

Akoby to nestačilo, opodiaľ je chladnokrvne zavraždený aj jej čierny retriever, ktorý má odseknutú hlavu a labku… Takýto desivý obraz sa v pokojnej švédskej dovolenkovej destinácii nevidí často. Udalosť vydesí obyvateľov celého ostrova Gotland. Polícia musí vraždu rýchlo vyšetriť, aby ostrov neprišiel o prílev turistov. To všetko neúnavne monitoruje spravodajský štáb štátnej televízie, ktorý dostáva bleskové tipy od informátora a vďaka tomu okamžite vyráža na miesta vrážd.

Nevidený je prvá zo série detektívok obľúbenej Mari Jungstedtovej, ktorých hlavným hrdinom je spomínaný Anders Knutas. Kniha bola vo Švédsku vydaná už v roku 2003, novinkou nie je ani pre českých čitateľov (vyšla v roku 2012), v slovenskom preklade Jany Melichárkovej vychádza teraz vo vydavateľstve Slovart.

Krimi z pera moderátorky

Kriminálka nie je komplikovaná, dej plynie nerušene a postupne graduje. Je prvým zo série románov odohrávajúcich sa na najväčšom švédskom ostrove Gotland, v ktorom je hlavným hrdinom Knutas a reportér Johan Berg. Ak ešte nemáte plné zuby severského krimi, môže to byť dobrá voľba.

Dej nezasadila Mari Jungstedtová do prostredia ostrova náhodne. Sama tam aj so svojou rodinou trávi letá a snaží sa verne opisovať jednotlivé scenérie či už z hlavného ostrovného mestečka Visby, ktoré dýcha stredovekou históriou a je zapísané do svetového dedičstva UNESCO, alebo rôzne ďalšie gotlandské miesta. Zmenila len pár drobností, ako sama v knihe uvádza, aby sa jej hodili do deja.

Ani detailné popisy diania v televíznom spravodajstve sa neocitli v románe len tak pre nič za nič. Mari Jungstedtová je vyštudovaná žurnalistka a je bývalá moderátorka televíznych správ. Navyše jedným z jej konzultantov pri písaní bol manžel, novinár Cenneth Niklasson. Dnes už je to exmanžel.

Obaja sú obľúbenou témou švédskych médií, ktoré informujú o ich rôznych životných udalostiach. Niet sa čo čudovať, Mari je jedna z najúspešnejších spisovateliek súčasnosti, jej knihy vyšli v 20 krajinách sveta a iba vo Švédsku sa predalo päť miliónov výtlačkov jej kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #severské krimi #Mari Jungstedtová