Rozprávky už možno čítať so zvukovou kulisou

Prilákať deti ku knihám je čoraz ťažšie. Aby ich čítanie viac bavilo, odborníci Slovenskej akadémie vied vytvorili mobilnú aplikáciu, ktorá rozprávky zatraktívni. Automaticky sleduje hlas hovoriaceho a podfarbuje ho pútavými zvukmi či hudbou.

01.10.2020 06:00
Deti, čítanie, knižnica, rozprávky, chlapec,... Foto:
Vedci pomáhajú zatraktívniť deťom čítanie. Ilustračná snímka.
debata

Nová aplikácia sa volá Readmio a v ponuke má zatiaľ sto domácich i svetových rozprávok. S nápadom prišlo vydavateľstvo Inspira Publishing, ktoré chcelo podporiť rodičov čítajúcich deťom. S vývojom vhodného softvéru pomohli vedci z Ústavu informatiky SAV. Pre interaktívne čítanie rozprávok bolo totiž nevyhnutné, aby zariadenie sledovalo, čo čítajúci práve vyslovil. To sa podarilo vďaka tzv. rozpoznávaču reči, ktorý experti vyvinuli v dvoch verziách – pre slovenský aj český jazyk. „Okrem zásahov do jadra rozpoznávača, zvyšujúcich jeho rýchlosť, sme museli vytvoriť modely slovenského a českého jazyka používaného v rozprávkach a modely ich zvukovej podoby,“ vysvetlil Milan Rusko, ktorý projekt vedie. Podľa informácií z rozpoznávača aplikácia potom prehráva pripravené zvuky. Ak sa v rozprávke napríklad spomína čvirikanie škovránkov, z mobilu zaznie vtáčí spev.

„Samotný rozpoznávač je výpočtovo veľmi náročný, keďže pracuje na princípe takzvaných hlbokých neurónových sietí. Jeho úloha sa preto musela optimalizovať na obmedzené možnosti procesora a pomerne malú pamäťovú kapacitu mobilného telefónu. Podarilo sa nám dosiahnuť, že rozpoznávač pracuje dostatočne rýchlo a spoľahlivo, čím umocňuje zážitok z interaktívneho čítania,“ zhodnotil Rusko.

A ako postupovať, keď si to chcete vyskúšať? Stačí si stiahnuť aplikáciu, ktorá je zadarmo, pre mobilné telefóny s Androidom aj iOS. Potom si treba otvoriť jednu z rozprávok, roztriedených podľa veku či abecedy. V ponuke sú známe príbehy ako Červená čiapočka, Laktibrada, Daidalos a Ikaros či Dievčatko so zápalkami. Zoznam sa pravidelne dopĺňa novými textami aj zvukmi. Rozprávku si možno vytlačiť alebo čítať z mobilu.

Aplikácia je k dispozícii na Slovensku a v Českej republike, no čoskoro bude dostupná i v zahraničí. Za prvé tri mesiace si ju stiahlo takmer 40-tisíc užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #rozprávky #moderné technológie